EU UZVRAĆA UDARAC

Najžešći udar na Kinu - otkazan sastanak o sporazumu na kojem se radilo sedam godina!

Dvije najveće grupacije u EP-u otkazale su sastanak na kojemu se trebalo raspravljati o sporazumu na kojemu se radilo čak sedam godina
Xi Jinping
 AFP

Prije tri mjeseca, Europska komisija hvalila je poslovne koristi sporazuma o zaštiti ulaganja i otvaranju tržišta koji je postigla s Kinom, unatoč sumnjama Bidenova tima. Taj je sporazum sada u dubokim problemima." Ovim riječima počinje urednički komentar The Financial Timesa (FT) jučer. U kojem te ugledne novine hvale zajedničku reakciju zapadnih zemalja u nametanju sankcija NR Kini zbog gušenja ljudskih prava manjinskih muslimana Ujgura u pokrajini Xinjiang.

Riječ je o Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima između EU i Kine (engleski akronim CAI od Comprehensive Agreement on Investment). O njemu se pregovaralo sedam godina, a onda je Peking iznenada postao iznimno kooperativan krajem prošle godine.

U interregnumu između Donalda Trumpa i Joea Bidena s neupitnim političkim ciljem: vezati uz sebe EU, čak i uz mrske ustupke, kako bi se Washingtonu onemogućilo formiranje saveza demokracija koji bi kritizirao kineske politike. Koliko god Kina bila vatrozidom zaštićena, informacije se ipak probijaju i nova srednja klasa dobiva "drugo mišljenje".

Upravo zbog toga je Peking onako burno reagirao na odluku EU da nametne sankcije nekolicini osoba i instituciji zaduženoj za sigurnost u Xinjiangu. I napravio krunsku pogrešku. Sankcije je nametnuo zastupnicima, u Europskom i nacionalnim parlamentima. Jer rade “protiv kineskog suvereniteta”.

Za razliku od Svekineskog narodnog kongresa u kojem se odluke donose sa 2600 glasova za, niti jednim protiv i jednim suzdržanim (često pomislim da taj jedan/jedna dobiju partijski nalog, ali ga vjerojatno traže napismeno da ih poslije ne bi zbog toga progonili), u europskim zastupničkim tijelima predstavnici govore što misle.

Kineski odgovor

Kako CAI mora biti ratificiran, tako se taj, za Peking politički važan alat, sada stvarno našao u problemu, kako piše FT. Jer, zastupnici se protive procesu ratifikacije sporazuma koji bi strani, koja im nameće sankcije, dao određene trgovinske i investicijske privilegije. I dvije najveće grupacije u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka i socijalisti i demokrati otkazali su sastanak na kojem se trebalo raspravljati o CAI-u, a ovi potonji traže da se stavi "na led" dok Kina ne ukine sankcije.

- Kineski odgovor sankcijama je vrijedan žaljenja i neprihvatljiv - rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije. I dodao da će "izgledi za ratifikaciju CAI-a ovisiti o razvoju situacije. Postupak ratifikacije ne može se odvojiti od dinamike šireg odnosa EU i Kine.”

CAI pod kritikama

No, EU je kad je riječ o CAI-u miran. Jer, nikakvih pomaka neće biti vjerojatno do kraja godine dok se ne prevede na sve jezike EU. Dotad bi Peking možda mogao donijeti potrebne odluke da se nastavi rasprava o ratifikaciji. Nakon što je tekst CAI-a objavljen, brojna su europska promišljališta zaključila da ne predstavlja velik pomak kad je riječ o pristupu europskih tvrtki kineskom tržištu.

Udruge za zaštitu ljudskih prava kritizirale su Komisiju da nije dovoljno snažno osigurala obvezu NR Kine da implementira potrebne međunarodne odredbe o, primjerice, zabrani prisilnog rada. Što se upravo odnosi na Xinjiang. Kritičari su također upirali prstom u njemačku kancelarku Angelu Merkel tvrdeći da je na silu htjela taj sporazum prije kraja svog posljednjeg predsjedanja EU. I da se zato dobar dio povlastica odnosi na automobilsku industriju.

Unatoč svemu tome, NR Kina bi bila veći gubitnik u slučaju da CAI nestane. Jer bi u EU nastavila nailaziti na brojne prepreke u investicijama i trgovini i to u situaciji kad je postala glavni trgovinski partner bloka. Što bi moglo okrenuti trendove i vratiti primat SAD-u. I tako dodatno ojačati sinergiju demokracija. CAI će tako postati talac vremena jer je NR Kina sve više posvećena proslavi stote obljetnice osnutka Komunističke partije u lipnju. Dotad će sigurno jačati "nasrtljiva politika", a nakon toga će morati birati: ili sankcije ili CAI.

Lordovi smatraju da City ne treba dublje veze s EU

"Slažemo se da bi utvrđivanje široke pozitivne ekvivalencije bilo najbolje za tvrtke u Ujedinjenoj Kraljevini i EU, ali zamjećujemo da u mnogim područjima EU vjerojatno neće odobriti ekvivalencije, a da Kraljevina ne žrtvuje više autonomije u donošenju odluka nego što ekvivalencija vrijedi".

Prijevod pokušava oslikati narativ Doma lordova koji kaže: naša financijska industrija ne treba prihvatiti zahtjeve EU. Financijske usluge nisu dio trgovinskog sporazuma. I Bank of England tvrdi da financijska industrija ne bi trebala biti prisiljena na pravila EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:39