RAZOTKRIVENO

Najveći ruski poraz u ratu djelo je ukrajinskih civila, veliki plan dogovoren je u kafiću!

Partizanske postrojbe i pokreti otpora na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju ometati rusku vojsku
 Genya SAVILOV/AFP

Ukrajinski su obavještajci prošle jeseni htjeli potvrditi da agenti Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) koji nadgledaju okupaciju Hersona odsjedaju u malom hotelu u uličici u gradu.

Zadatak je povjeren partizanu kodnog imena Dolar - civilu koji je ukrajinskoj vojsci i špijunima već javljao što u Hersonu i oko njega rade ruski vojnici i agenti, piše Reuters.

Dolar je rekao da su se on i njegova supruga, partizanka kodnog imena Kosatka (hrv. orka), ušli u svoj automobil te se provozali pored hotela Ninel. Naoružani zaštitari koje su često viđali oko Ninela uvjerili su ih da u njemu odsjedaju FSB-ovci. Dolar je potom sve što je doznao javio svome kontaktu u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU).

Ninel je raznesen 5. listopada u ranim jutarnjim satima. Zamjenik predsjednika Vijeća Hersonske oblasti Serhij Hlan napisao je na svom Facebook profilu da su u eksploziji poginula dva agenta FSB-a i sedam ruskih vojnih dužnosnika.

image
Metin Aktas/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

"Primio sam nakon toga SMS u kojem je pisalo: ‘Odi pogledaj kakva je situacija u hotelu Ninel‘", rekao je Dolar u razgovoru za Reuters. "Otišao sam do njega i odgovorio: ‘Ninela više nema‘", dodao je partizan.

Dolar novinarima Reutersa nije mogao pokazati te poruke jer ih on i drugi partizani redovito brišu iz sigurnosnih razloga.

Bivši ministar obrane Ukrajine Oleksij Reznikov odlikovao je Dolara i Kosatku 1. prosinca 2022. godine. Reznikov je toga dana odlikovanja uručio i još dvojici članova te partizanske grupe - Martu i Kolji.

Potentno oružje

Kada je Reuters s dužnosnikom Glavne obavještajne uprave Ukrajine (GUR) razgovarao o ovom i drugim pokretima otpora u Ukrajini, ovaj je rekao da "lokalci podupiru obavještajce", ali nije htio reći kako.

Prema tvrdnjama ukrajinski i ruskih dužnosnika te partizana iz Hersona, partizanske postrojbe i pokreti otpora na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju ometati rusku vojsku i druge ruske operativce. Američki trust mozgova Institut za proučavanje rata rekao je da ukrajinski partizani Ruse napadaju u Melitopolju, Tokmaku, Mariupolju, Donjecku i Svatovama. Serhij Hajdaj, guverner Luganske oblasti u egzilu, rekao je da partizani i u toj oblasti sabotiraju Ruse i njihove suradnike.

Dolar je rekao da partizani iz Hersona na drveće vješaju ukrajinske dvobojnice te ukrajinskoj vojsci pomoću kartografske platforme Google Earth i drugih kartografskih aplikacija javljaju gdje se nalaze ruski vojnici. Naravno, svaki puta kada Dolar i njegovi suborci izađu na teren, Rusi ih mogu uhvatiti.

image
Dimitar DILKOFF/AFP

Vitalij Bogdanov, 51-godišnji zastupnik u Vijeću Hersonske oblasti, rekao je Reutersu da je tijekom osmomjesečne okupacije Hersona policajcima u Kijevu javljao informacije o aktivnostima Ukrajinaca koji su surađivali s Rusima te da su te informacije kasnije iskorištene kako bi se istraživali osumnjičeni kolaboracionisti.

Kolja, član četveročlane grupe partizana u Hersonu, rekao je da su im kontakti iz vojnih i obavještajnih institucija rekli da ne koriste oružje jer su informacije potentnije oružje. Drugi su se partizani ipak naoružali.

Niti SBU niti FSB nisu komentirali Reutersovo pisanje o ovoj partizanskoj akciji.

Mučenje elektrošokerom

Aleksej Ladin, odvjetnik iz Krima, rekao je da trenutno brani dva Ukrajinca koje FSB tereti za nasilne nasrtaje na Ruse. Ladin je rekao da je jedan od njih dvojice Pavlo Zaporožec, vojnik koji je u vojsci služio od 2014. do 2017. te koji se tijekom okupacije Hersona pridružio GUR-ovim vojnim obavještajcima. Zaporožec je uhićen jer je jedne noći pokušao napasti rusku patrolu i prijeti mu kazna doživotnog zatvora. Vojni se obavještajac trenutno nalazi u pritvoru u Simferopolju, a 2. je veljače izveden pred sud u ruskom gradu Rostovu na Donu. Ladin je rekao da je sud zatražio da ga se prebaci u pritvor u Rostovu.

Prema dokumentima FSB-a, Zaporožec je uza se u trenutku kada je uhićen imao dvije granate, ribolovnu strunu te dvije plastične boce koje je pretvorio u improvizirane bombe.

Zaporožec je ruskim operativcima rekao da ga je kontaktirao GUR-ovac kodnog imena Optium te da njegove naredbe izvršio za plaću od 30 tisuća grivnji (757 eura) mjesečno.

Ladin je rekao da FSB-ovci do informacija o Zaporožecu došli pomoću mučenja te da mu je Zaporožec prošlog kolovoza rekao da su ga Rusi tukli i mučili elektrošokerom. Iako su neke FSB-ove tvrdnje točne, odvjetnik je ustvrdio da se Zaporožeca lažno optužilo da je bombama htio raznijeti i rusku patrolu i civile. Ladin je konstatirao da je Zaporožec napad planirao izvesti tijekom policijskog sata te da nije namjeravao nauditi civilima.

Odvjetnik je rekao da bi bilo "optimalno" kada bi Rusi Zaporožeca i još jednog njegovog klijenta Jaroslava Žuka zamijenili za Ruse koje su zarobili Ukrajinci. Žuka je tereti da je prošle godine u lipnju u Melitopolju detonirao improviziranu bombu. Žuk odbacuje optužbe da je napao civile.

Ladin je rekao da FSB Zaporožeca i Žuka ne smatra borcima koji bi mogli sudjelovati u razmjeni zarobljenika.

Sastanci u kafiću

Dolar, Kolja i Mart rekli su Reutersu da su osjećali potrebu da se suprotstave Rusima te da u trenutku kada su ruske snage napale Herson nije bilo organizirane obrane grada.

Dolar i Mart su se Rusima prvi puta suprotstavili 1. ožujka, kada su kamionom punim betonskih blokova krenuli prema mostu Antonovski kako bi usporili rusku ofenzivu. Svoj naum nisu izvršili jer su se uplašili da je okupator već ušao u grad.

Dolar je rekao da je na raspolaganju imao tri opcije - organiziranje pokreta građanskog otpora, naoružavanje i špijuniranje.

image
Genya SAVILOV/AFP

Prijatelji su ga spojili s agentom SBU-a. Dolar i Kolja, inače stari prijatelji, pristali su prikupljati informacije o Rusima i slati ih ukrajinskim obavještajcima. U to su ime oformili mrežu špijuna u kojoj je bilo umirovljenih policajaca, bivših agenata SBU-a, penzionera i drugih građana. Kolja, iskusni lovac koji dobro zna područje oko Hersona, informacije je prikupljao od žitelja obližnjih sela. Među njima je bila i starija gospođa koja je dok je muzla svoje krave brojala ruska vozila koja su ulazila u grad.

Između izviđačkih misija, Dolar i Kolja su se s izvorima sastajali u jednom gradskom kafiću.

Jedan je poljoprivrednik prošlog ljeta Kolji rekao da je kod sela Muzikivke koje je od Hersona udaljeno 12 kilometara sjeverno uočio ruski raketni bacač. Dolar je rekao da je tu informaciju proslijedio ukrajinskim obavještajcima te da je poljoprivrednik Kolji idućeg dana rekao da raketnog bacača više nema te da je na njegovom mjestu samo velika rupa u cesti.

Dolar je rekao da je Kosatka oformila vlastitu mrežu špijuna. Ona, međutim, nije htjela razgovarati s novinarima Reutersa.

Jedan od najvećih poraza

Mart je samostalno prikupljao informacije o kretanjima ruskih snaga. Obišao je tako 10. travnja 2022. godine ljude koji su živjeli u blizini Međunarodne zračne luke Herson u Čornobajvki i zamolio ih da mu informacije ili šalju preko komunikacijske platforme Telegram ili osobno kažu. Njegova špijunska ćelija nosila je kodno ime Miami. Mart je rekao da je obrisao poruke koje je razmjenjivao sa svojim špijunima.

Ruske su trupe u ožujku dio aerodromskog kompleksa pretvorile u svoje sjedište, koje su zatim ukrajinske snage opetovano bombardirale. Kijev je rekao da su u tim napadima poginuli brojni ruski vojnici i najmanje dva generala. U napadima su uništene i ruske letjelice te skladišta oružja. Moskva je svoju vojnu mehanizaciju iz Hersona izvukla u listopadu.

image
Genya SAVILOV/AFP

Mart i Dolar su rekli da su se neki članovi Martove špijunske mreže ohrabrili kada su vidjeli da Rusi u okršajima s Ukrajincima trpe velike gubitke.

Kada su Rusi krajem kolovoza prošle godine uhitili četiri člana Miamija, Mart se pobojao da bi ga mogli razotkriti. Ne zna se što se dogodilo s ta četiri člana Martove špijunske ćelije.

Mart je u međuvremeno utekao u Kijev.

Unatoč tome što je Ukrajina oslobodila Herson, Dolar je rekao da će on i Kosatka nastaviti pomagati pokretima otpora. Žele da Ukrajina oslobodi Krim jer tamo imaju stan.

"Za mene će rat završiti kada se vratim u svoj stan", rekao je Dolar.

Iako Reuters nije mogao potvrditi da se sve dogodilo točno onako kako su mu Ukrajinci rekli, dva su mu američka dužnosnika rekla da su takve operacije ukrajinskim snagama pomogle da ruske vojnike otjeraju iz Hersona.

Povlačenje Rusa iz Hersona smatra se jednim od najvećih poraza koje je Moskva doživjela tijekom rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28