‘OVO JE ČISTO LUDILO‘

Najveći ruski napad tenkovima od početka rata završio katastrofom, snimke su nestvarne!

Uništeno je ukupno 12 tenkova i osam oklopnjaka, a Rusi su uz ogromne gubitke ostvarili vrlo ograničen napredak

Borbe kod Avdiivke

 Twitter

Pojavio se video koji pokazuje zastrašujuće posljedice ruskog napada na širem području Avdiivke tijekom vikenda, nakon čega je na fronti ostalo ležati 20-ak uništenih ruskih oklopnih vozila.

Premda smo i ranije viđali masovne napade ruskih oklopnjaka, razni izvori sugeriraju da je ovo najveći napad takve vrste od početka sukoba, kojeg je predvodila kolona od 48 ruskih oklopnih vozila. Iako je tu tvrdnju teško potvrditi, akcija ocrtava svu brutalnost borbi koje se još uvijek vode oko Avdiivke koja je pala u ruske ruke sredinom veljače, piše The War Zone.

Izvori tvrde da se napad dogodio 30. ožujke na cesti nedaleko sela Tonen’ke, zapadno od Avdiivke. Napad je, navodno, predvodilo 36 ruskih tenkova i 12 oklopnih vozila serije BMP iz 6. tenkovske pukovnije 90. tenkovske divizije.

Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama u ponedjeljak prva je objavila 25. zasebna zračna brigada ‘Sičeslav‘, koja je dio ukrajinskih zračnih snaga. Ta jedinica tvrdi da je sama odgovorna za uništenje četiri tenka i dva oklopnjaka tijekom odbijanja ruskog napada. Sve u svemu, kažu da su uništili ukupno 12 tenkova i 8 oklopnjaka.

U opisu ovog videa na Facebooku, 25. brigada je napisala sljedeće:

‘Nama ništa nije nemoguće! Padobranci ‘Sičeslavska‘ uništili su kolonu neprijateljskih oklopnih vozila! Četiri okupatorska tenka i dva oklopna transportera pretvoreni su u hrpu metala kao rezultat umijeća naših padobranaca. Bez obzira koliko vas je, bez obzira gdje se skrivali, mi ćemo vas naći i uništiti!‘

Sâm video prikazuje posljedice ruskog napredovanja uz cestu od Tonen’ke - koja je u ruskim rukama - prema selu Uman’ske, oko tri kilometra zapadnije, koje još uvijek drže Ukrajinci.

Ruska kolona je napadnuta dok se kretala uz cestu, s vrlo malo razmaka među vozilima. Nije odmah bilo jasno koje su oružje Ukrajinci upotrijebili, ali čini se da su u igri bili FPV (first-person-view) dronovi.

U ukrajinskim je napadima uništeno još vozila, uključujući i neka koja su, čini se, pogođena protutenkovskim navođenim projektilima ili možda oštećena postavljenim minama, sudeći po plitkom kutu projektila. Primjetno je da su neka vozila bila ojačana posebnim ‘kavezima‘ koji su ih trebali zaštititi od zračnih napada, posebno dronovima.

‘Čisto ludilo‘ - napisao je na društvenoj mreži Kriegsforscher, operater drona koji služi u izviđačkoj jedinici ukrajinskih marinaca.

Ne treba čuditi što su nakon napada u kojem je uništeno više od trećine uključenih vozila, ruski dobici zapravo neznatni. Prema procjeni ukrajinskog Centra za obrambene strategije dan nakon napada, nijedna strana nije ostvarila neki veliki napredak.

Ova bitka pokazuje kako se oko Avdiivke još uvijek vode žestoke borbe, kao i to da Rusi, unatoč svojim kontinuiranim naporima da usavrše svoju taktiku kako bi postigli neki značajniji napredak, uglavnom stoje na mjestu.

Ranije iskustva pokazuju da su Rusi uvijek nakon ovako teških gubitka tenkova i oklopnih vozila nastavljali s manjim i okretnijim napadima u kojima bi sudjelovali pješaci u lakšim vozilima. Kao što se moglo vidjeti posljednjih tjedana, a što pokazuje i video ispod, primjena takve taktike oko Avdiivke bila je upitnog uspjeha.

Još jedan nedavni primjer u kojem Rusija upotrebljava lakša vozila za sve terene, vidi se u videu ispod. Snimka pokazuje padobrance 106. zračne divizije koji transportiraju medicinski tim na prvu crtu bojišnice dok su pod snažnim ukrajinskim napadima artiljerijom i dronovima:

Centar za obrambene strategije vjeruje da se Rusija vraća napadima teškim oklopnim vozilima, barem na području Avdiivke, što dokazuju i događanja oko Tonen’ke u subotu.

Kojom će se taktikom Rusi sljedeće poslužiti, još nije poznato, no zna se da užurbano gomilaju FPV dronove koji mogu ciljati raznovrsne mete - kako vojnike na otvorenom, tako i dobro zaštićena oklopna vozila.

Što se tiče statične prve crte bojišnice, Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je na Twitteru:

‘Bez iluzija. Nema pozicijskog rata (bez napredovanja, ali je intenzitet borbi izrazito visok), nema znakova ‘zamrzavanja‘. Ruske snage nisu ostvarile svoje temeljne zadaće (među kojima su uništenje suverene države, otimanje i pravno učvršćivanje stranih teritorija, filtriranje/deportacija i ubijanje velikih skupina nelojalnog stanovništva) i stoga nastavlja eskalirati. Rusi sve svoje resurse bacaju na rat. Rat ove vrste ima samo vojno rješenje.

Dakle, još jednom: nemojmo imati iluzija - nije moguće samo sjediti i čekati. Potrebno je dramatično proširiti vojnu proizvodnju i zasititi Ukrajinu odgovarajućom količinom oružja. Što se brže i učinkovitije to napravi, situacija će bolje izgledati...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:33