GORI SLOVENIJA

Najveći požar u slovenskoj povijesti i dalje divlja, od jutros ga gase i hrvatski kanader i helikopter

Većina mještana deset sela, koja su evakuirana u petak poslijepodne, uspjeli su se tijekom noći vratiti u svoje domove

Požar na zapadu Slovenije

 Jure Makovec/Afp/Profimedia/Jure Makovec/Afp/Profimedia

Veliki požar na zapadu Slovenije, u regiji Kras, i dalje se širi unatoč velikim naporima vatrogasaca na terenu, kao i pomoći iz zraka. Do smirivanja bi moglo doći tek idućeg tjedna kad meteorolozi očekuju veće oborine na tom području. Petstotinjak vatrogasaca iz cijele zemlje već se tako osmu noć bore s vatrom u Krasu, blizu talijanske granice, pa su već prilično umorni. Prema podacima Agencije za okoliš (ARSO), dim s Krasa proširio se i nad Gorenju i središnju Sloveniju.

Većina mještana deset sela u općinama Renče - Vogrsko i Miren - Kostanjevica, koja su evakuirana u petak poslijepodne, uspjeli su se tijekom noći vratiti u svoje domove. Neki od njih su zadržani u bolnici radi mogućih zdravstvenih opasnosti od udisanja dima. Evakuacija je trenutno na snazi ​​samo za stanovnike još dva sela, izvještava RTV Slovenija.

image

Noćna smjena vatrogasaca

Jure Makovec/Afp/Profimedia/Jure Makovec/Afp/Profimedia
image

Požar na zapadu Slovenije

Jure Makovec/Afp/Profimedia/Jure Makovec/Afp/Profimedia

Financijska pomoć

Za ukupno oko 800 vatrogasaca bila je ovo još jedna teška noć. Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) rekao noćni voditelj intervencije Stanko Močnik, gorjelo je na nekoliko lokacija na pruzi Kostanjevica na Karsu, Lokvici, Opatjem Selu i Novoj vasi. Vatrogasci su na kraju uspjeli ugasiti žarišta. Tijekom noći uspjeli su zadržati vatrenu liniju pred Opatjim Selom, no pojavila su se nova žarišta. Iako su nekoliko dana svim silama pokušavali to spriječiti, vatra je zahvatila i planinski vrh Trstelj.

Kako mnogi vatrogasci neumorno rade dan i noć i tijekom godišnjih odmora, slovenska vlada je odlučila obeštetiti sve koji sudjeluju u gašenju požara. Za gašenje do osam sati dnevno dobit će 63 eura, a za više od osam sati 94,5 eura, piše RTV Slovenija. Novčanu pomoć u petak navečer najavio je i poduzetnik Ivo Boscarol koji će, kako je rekao za POP TV, svakom vatrogascu dati koliko i država, piše 24ur.

image

Požar u Sloveniji

Jure Makovec/Afp/Profimedia/Jure Makovec/Afp/Profimedia

Susjedi pružili ruku

S vatrenom stihijom i danas će se boriti stotine vatrogasaca, a stići će ponovno i međunarodna pomoć.

U sklopu europskog mehanizma civilne zaštite u gašenju požara na Krasu pomažu i strani vatrogasci. Između ostalih, odazvale su se Hrvatska koja je pomogla s kanaderom, helikopterom i vatrogasnom jedinicom s cisternom, Slovačka koja je sudjelovala s helikopterom s posadom i velikom cisternom za vodu, Srbija s dva helikoptera s posadama i Austrija s jednim helikopterom, prenosi STA.

Najavljeno je da bi tijekom dana jedno od požarišta trebao obići notorni srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

image

Helikopter gasi požar u Sloveniji

Jure Makovec/Afp/Profimedia/Jure Makovec/Afp/Profimedia

Nabava kandera

U svjetlu sve većih i češćih požara i drugih prirodnih katastrofa u Europskoj uniji, Slovenija će preuzeti inicijativu za jačanje sposobnosti gašenja požara iz zraka na europskoj razini, priopćeno je iz ureda premijera Roberta Goloba.

Ured europskog povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča objasnio je da su sa šest država članica, među kojima nije Slovenija, dogovorili kupnju 12 kanadera, što bi trebalo ojačati flotu europske strateške rezerve rescEU do 2029. Godine 2026. EU bi trebala dobiti najmanje dva aviona. Tako će imati stalnu rescEU flotu jer će zrakoplovi biti u njezinom vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:53