‘OVO JE PRAVI RAT!‘

Najveća operacija u zadnjih 20 godina: Izrael dronovima napao Dženin, stotine vojnika u akciji!

Tijekom dana su se mogli čuti pucnjevi i eksplozije, dok su se nastavili sukobi između izraelske vojske i boraca Dženinskih brigada

Palestinci pale gume tijekom izraelske operacije na Zapadnoj obali

 Jaafar ASHTIYEH/AFP

Izraelske snage bespilotnim su letjelicama u ponedjeljak gađale grad Dženin u jednoj od najvećih operacija na Zapadnoj obali u posljednjih 20 godina, usmrtivši najmanje osam Palestinaca i uključivši stotine vojnika u pucnjavi koja se nastavila tijekom večeri.

Tijekom dana su se mogli čuti pucnjevi i eksplozije, dok su se nastavili sukobi između izraelske vojske i boraca Dženinskih brigada, jedinice sastavljene od militantnih skupina u pretrpanom izbjegličkom kampu u gradu.

image

Palestinci pale gume tijekom izraelske operacije na Zapadnoj obali

Jaafar ASHTIYEH/AFP

"Ono što se događa u izbjegličkom kampu je pravi rat", rekao je palestinski vozač hitne pomoći Khaled Alahmad. "Napadima iz zraka ciljan je kamp, svaki put kad se dovezemo, pet do sedam vozila hitne pomoći, vratimo se puni ozlijeđenih ljudi."

Tijekom jutra se moglo vidjeti barem šest bespilotnih letjelica kako kruže iznad grada i pripadajućeg kampa, gusto naseljenog područja u kojem živi više od 14.000 izbjeglica u manje od pola kilometra kvadratnog.

image

Izbjeglice napuštaju kamp u Dženinu

Jaafar ASHTIYEH/AFP

Kamp je središnja točka eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, što je izazvalo sve veću uzbunu iz Washingtona u arapskom svijetu, a da se i dalje nije otvorio put za političke pregovore koji su u zastoju gotovo cijelo desetljeće.

Gotovo više od godinu dana, vojni upadi u gradove poput Jenina postali su rutina, uz niz smrtonosnih palestinskih napada protiv Izraelaca, kao i agresivne pohode židovskih doseljenika po palestinskim selima.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je barem osam osoba ubijeno i više od 50 ranjeno u Dženinu, dok je tijekom noći u Ramali ubijen još jedan čovjek, koji je ustrijeljen u glavu tijekom prijelaza kontrolne točke.

image

Sukob izraelskih snaga i Palestinaca u Dženinu

Jaafar ASHTIYEH/AFP

Izraelska vojska objavila je da su njene snage pogodile zgradu koja je služila kao zapovjedni centar boraca iz Dženinskih brigada, gađajući "preciznim" napadima bespilotnim letjelicama s malim eksplozivnim punjenjem. Opisala je operaciju kao protuteroristički napor usmjeren uništavanju infrastrukture i ometanju militanata da se izbjegličkim kampom koriste kao bazom.

Dok se operacija odvijala, izraelski oklopni buldožeri su prerovali ceste u kampu kako bi iskopali skrivene improvizirane eksplozivne naprave, prekidajući opskrbu vodom i strujom, priopćila je općina Jenin.

image

Izbjeglički kamp u Dženinu

Jaafar ASHTIYEH/AFP

"U logoru ništa nije sigurno. Prekopali su puteve buldožerima. Zašto? Što je logor radio?" rekao je Hussein Zeidan (67) dok se oporavljao od rana u bolnici.

U Washingtonu je State Department rekao da pomno prati situaciju u Dženinu. Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je neophodno poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi se spriječio gubitak civilnih života.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da će operacija trajati koliko god bude potrebno i sugerirao da bi snage mogle ostati dulje vrijeme. "Moglo bi potrajati satima, ali moglo bi potrajati i danima. Usredotočeni smo na svoje ciljeve", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:27