SNAGA SEDME FLOTE

NAJVEĆA DEMONSTRACIJA AMERIČKE SNAGE U ČETVRT STOLJEĆA Tri nuklearna nosača aviona osvanula pred obalama Kine i Koreje pred Trumpov posjet Aziji

 
 Profimedia / CC

Sjedinjene Američke Države poslale su čak tri nuklearna nosača zrakoplova klase Nimitz u zonu Azija-Pacifik, nakon znatnog porasta napetosti na korejskom poluotoku usljed zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova borbena grupa proteklog su tjedna sudjelovali u seriji vojnih vježbi zajedno s južnokorejskim snagama. Prije nekoliko dana je u šire područje ušla i borbena grupa nosača USS Theodore Roosevelt, a danas je priopćeno kako je pod zapovjedništvo Sedme flote stavljen i USS Nimitz.

Pojačanje za Sedmu flotu

Sjedište Sedme flote nalazi se u Yokosuki u Japanu, a neki su njeni elementi izdvojeni u Južnoj Koreji. U njoj se redovito nalazi 60 do 70 brodova, 300 zrakoplova, te 40.000 mornara i marinaca. Inače pod svojom kontrolom ima jedan nosač zrakoplova - trenutno Ronald Reagan čija je matična luka također u Japanu - ali je sada proširena s dodatne dvije borbene grupe nosača.

Profimedia
USS Ronald Reagan, nuklearni supernosač zrakoplova klase Nimitz, zapovjedni je brod Sedme flote

Iako su nedavne informacije smještale i nosač USS Carl Vinson u Sedmu flotu, prije pet dana je objavljeno kako taj nosač provodi testiranje mornaričke verzije zrakoplova F-35C, koji je prošlog tjedna po prvi put sletio na nosač aviona na otvorenom moru.

S tri nuklearna supernosača - sva tri klase Nimitz - Sedma flota trenutno raspolaže s više od sto dodatnih zrakoplova, a radi se o jednoj od najvećih koncentracija pomorske i zračne snage u svijetu.

Najveća koncentracija sile u 26 godina

Inače je iznimno rijetko da se i dvije borbene grupe nosača aviona nađu zajedno u istom području - zadnji put to se dogodilo u lipnju ove godine kada su Carl Vinson i Reagan nekoliko dana zajedno provodili vojnu vježbu blizu Korejskog poluotoka, no i taj slučaj je bio prvi u gotovo 30 godina. Zadnji put kada su tri ili više nosača zrakoplova bila na istom području djelovanja sudjelovali su u prvom zaljevskom ratu.

CC
USS Theodore Roosevelt pridružio se nosaču USS Ronald Reagan prošlog tjedna

Nimitz, Reagan i Roosevelt vjerojatno će provoditi nove vojne vježbe u suradnji s Japanom i Južnom Korejom, a njihovo okupljanje čini se kao odgovor na sve češće testiranje sjevernokorejskih balističkih raketa iznad teritorija Japana.

- Ta je država uporno poboljšavala svoje nuklearne i balističke mogućnosti, rekao je japanski ministar obrane Itsunori Onodera.

- Prijetnja koju sada predstavlja Sjeverna Koreja narasla je na kritičnu razinu bez presedana, kazao je Onodera.

Poruka Kini i Kim Jong-unu

Vojni analitičari smatraju kako će prisustvo tri nuklearna nosača zrakoplova u regiji poslati jak signal Kini i Sjevernoj Koreji.

CC
USS Nimitz najstariji je aktivni supernosač, i prvi brod iz istoimene klase, a Sedmoj floti pridružio se prije dva dana

- To je znatno projiciranje sile, kad god jedan nosač uđe u neku regiju, kazao je obrambeni analitičar Adam Mount za CNN.

- Kretanje nosača i njihovih pratećih brodova poslat će poruku Kini da je SAD i dalje dominantna sila na Pacifiku, kazao je umirovljeni admiral John Kirby.

Paradiranje pred posjet Trumpa

Okupljanje tri nosača u regiji preklapa se s planiranom azijskom turnejom predsjednika Donalda Trumpa, koji bi početkom sljedećeg mjeseca trebao započeti svoj 12-dnevni posjet Kini, Japanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

- Iako su kretanja brodova prethodno planirana, radi se o zgodnom preklapanju. Mornarica iskorištava to preklapanje kako bi demonstrirala svoje sposobnosti potencijalnim suparnicima, kazao je Kirby.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:29