VLADETA JANKOVIĆ

Najvažniji adut oporbe: Ovo je čovjek s kojim bi i formalno mogao početi Vučićev pad, režim ga već proglasio ‘krvolokom‘

Bivši diplomat i poznati profesor beogradskog Univerziteta, 81-godišnji Vladeta Janković oporbeni je kandidat za gradonačelnika Beograda

Vladeta Janković i Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Nakon što je, u dramatičnoj završnici stranačkih pregovora, bivši šef Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš najavljen kao zajednički oporbeni protukandidat Aleksandru Vučiću na predsjedničkim izborima 3. travnja, sada će i bivši diplomat i poznati profesor beogradskog Univerziteta, filolog, 81-godišnji Vladeta Janković pokušati postati gradonačelnik Beograda, na izborima koji se održavaju istog dana.

On će na megdan, jednom od Vučićevih "najjačih aduta" i ljubimaca, bivšem vaterpolskom šampionu i nekada najboljem igraču svijeta Aleksandru Šapiću, koji je nedavno i pristupio vladajućem SNS-u zbog ostvarenja te svoje političke ambicije. I dok Zdravka Ponoša i sam predsjednik Vučić naziva "predsjedničkim kandidatom NATO-a" (doduše čak mu i neovisna istraživanja ne daju velike šanse), režimska političko-medijska mašinerija obrušila se i na profesora Vladetu Jankovića kao "onoga koji se zalaže za neovisnost Kosova".

Vučićevi tablodi: 'On je krvoločni elitist'

Član predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec naziva ga u Vučićevoj mračnoj tabloidnoj perjanici Informeru bez ikakvih skrupula - "krvoločnim elitistom". Svakako iznenađuje da je kandidat stranaka koje vode Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Zoran Lutovac (Demokratska stranka) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) uz još nekoliko oporbenih stranaka i pokreta, baš čovjek od 81 godine, pa Vučićevi mediji tuku iz svih propagandnih oruđa iznoseći nagađanja o njegovim bolestima i upitnom mentalnom stanju. - "Đilas morao kandidirati bolesnog starca od 81 godine, zato što nitko drugi ne želi biti njegova marioneta", pa se Janković mora braniti da je zdrav te da ga "pamet i um služe".

Kampanja je već počela grubim klizećim startovima, a Vučić koji u izbore ulazi sa značajnim utegom poraza u "aferi Rio Tinto", kada mu je zbog "ekološkog ustanka" propalo otvaranje rudnika litija kod Loznice, ne bira sredstva da i ovog puta - trostruko trijumfira na izborima. Naime, 3. travnja bi se trebali održati predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, ali nedavno je baš Vladeta Janković kazao kako bi Vučić u zadnji čas mogao odustati od parlamentarnih izbora (oni su ionako prijevremeni) kako na njima ne bi doživio neugodno iznenađenje, zbog vala prosvjeda koji su zahvatili Srbiju posljednjih mjeseci.

Naime, Vučić želi ponoviti pa i nadmašiti "skor" s prošlih izbora, kada u Skupštinu nije ušla ni jedna oporbena stranka, a Beograd mu je, kao glavni grad, vrlo važan, pogotovo jer mu nije sklon i tu ima najmanju podršku. Beograd mu je na nedavnom referendumu oko ustavnih promjena okrenuo leđa. Antivučićevska oporba smatra da bi pobjeda Jankovića u Beogradu bila početak kraja Aleksandra Vučića i veliki poticaj za ostatak Srbije da se usudi glasati protiv SNS-a.

Koštuničin prijatelj

Vladeta Janković, iako u poznim godinama, već je dugo u politici, u koju se uključio krajem 80-ih na valu promjena koje su zahvatile bivšu Jugoslaviju. Sam će reći kako je "posljednjih 30 godina potratio na politiku". Bio je u Demokratskoj stranci, ali je potom kao bliski prijatelj kontroverznog radikalno desničarskog političara Vojslava Koštunice s njim osnovao Demokratsku stranku Srbije, kojoj je bio potpredsjednik. Koštunica se založio za svog prijatelja te je Janković, nakon pada režima Slobodana Miloševića, bio ambasador tada zajedničke srpsko-crnogorske države u Velikoj Britaniji, a potom u Vatikanu.

Inače, zbog odanosti Koštunici, prekinuo je dugogodišnje blisko prijateljstvo s poznatim i značajnim građanskim srbijanskim disidentom Srđom Popovićem. Naime, kako govore neki bolji poznavaoci beogradskog oporbenog kruga - Jankovića je iritiralo, kako je sam kazivao, "opsesivno inzistiranje" Srđe Popovića na utvrđivanju političke pozadine atentata na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića i povezanost s time Vojislava Koštunice. Zbog toga je došlo do razlaza između dvojice prijatelja.

Zanimljivo je da je radio znanstveno-popularne i edukativne emisije za RTS, a nedavno jedan njegov intervju za "bivšu kuću" nije emitiran jer je bio prekritičan prema Aleksandru Vučiću i to, kako kažu, u samo jednoj rečenici. Ali i to je bilo dovoljno. Vladeta Janković voli istaknuti da mu je djed Rista Janković bio "školski prijatelj" sa srpskim piscem Borom Stankovićem, autorom romana "Nečista krv", a drugi djed, onaj po majci, pripadnik Mlade Bosne.

Režim ga udara zbog Kosova

Glavni udar režima na Jankovića osim kopanja po "zdravstvenom kartonu" je odnos prema Kosovu, kao njegovim glavnim krimenom. Janković jest prije nekoliko godina kazao kako Kosovo "nije izgubljeno u dvijetisućitima, nego u 90-ima", a kao glavne krivce za to - ukazuje na Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja te Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Doduše i on je tu oprezan pa kaže kako Kosovo Srbiji ne pripada "de facto", ali "de jure" po međunarodnom pravu "je još naše". - Toga se ne smijemo odreći. To je pravo na posjed - kazao je Vladeta Janković, mada ga provučićevski mediji razapinju da se zalaže da Srbi s Kosova ne mogu glasovati na izborima u travnju.

Izborna utrka u Srbiji bit će, kako je počelo, vrlo gruba i ružna i neće se birati sredstva da se protivnik sotonizira pa i proglasi izdajnikom, antisrbinom, a neće se, kako vidimo, libiti ni da se zaviruje u zdravstveno i mentalno stanje kandidata. Srbiju očito čekaju dva mučna mjeseca kampanje u kojoj se neće birati sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:54