NOVI DETALJI ISTRAGE

NAJSTROŽE ČUVANA TAJNA BIJELE KUĆE Ruski su hakeri tjednima čitali Obamine službene mailove

 AFP, Bijela kuća

Hakeri koji su prošle godine u operaciji bez presedana uspjeli upasti u računalne sustave najmoćnijih američkih institucija domogli su se i osobne korespondencije američkog predsjednika Baracka Obame, piše New York Times pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s istragom. Ispada tako da je hakerski napad, za koji američke vlasti terete ruske cyber bandite povezane s Kremljom, bio kudikamo smioniji i potencijalno štetniji nego što su u Washingtonu dosad bili spremni javno priznati.

Premda serveri u koje su hakeri upali redom navodno ne sadržavaju klasificirane podatke, za vlastodršce u Washingtonu zabrinjavajuća je činjenica da su se domogli sadržaja elektroničke pošte osoba koje su razmjenjivale emailove sa samim Barackom Obamom. Riječ je o zaposlenicima Bijele kuće i nekim ljudima izvan predsjedničke rezidencije s kojima Obama na redovitoj osnovi ima korespondenciju.

Istražitelji su zasad uvjereni da hakeri ni u jednom trenutku nisu uspjeli upasti u servere preko kojih 'putuju' poruke s Obamina Blackberryja, koji on stalno ima uz sebe.

Neimenovani dužnosnici upozoravaju NYT da mnogi ljudi na višim funkcijama u Washingtonu u svojim uredima imaju po dva računala - jedno nezaštićeno na kojemu obavljaju rutinske stvari za koje nije potrebna posebna zaštita i drugo povezano isključivo na strogo čuvanu mrežu namijenjenu razmjeni tajnih podataka. Vjeruje se da su emailovi do kojih su hakeri došli odašiljani s nezaštićenih računala te da su osobe koje su slale poruke vodile računa da u njima ne bude ništa klasificirano.

Ipak, čak i stvari koje nisu klasificirane često znaju biti osjetljive, primjerice dnevni raspored predsjednika, korespondencija s veleposlanicima i drugim diplomatima, kadrovska pitanja, a ponekad i politički stavovi, navode dužnosnici upoznati s istragom.

Nije otkriveno koliko su se hakeri Obaminih emailova domogli, a ne zna se ni koliko je osjetljiv njihov sadržaj. Dobro upućeni u dnevne operacije u Bijeloj kući tvrde da Obama najtajnije stvari ionako najčešće dobiva usmeno ili na papiru, a ponekad dio dokumenata gleda preko iPada povezanog na sigurnu mrežu. Sve to najčešće čini u Ovalnom uredu ili u Situacijskoj sobi.

Ipak, koliko god da neimenovani dužnosnici nastoje umanjiti ozbiljnost ovog upada, činjenica je da Bijela kuća već mjesecima javno ne želi priznati da su se ruski hakeri dokopali predsjednikovih emailova. NYT doznaje da su nakon otkrića upada u Bijeloj kući bili u tolikoj panici da su sljedećih nekoliko tjedana na dnevnoj osnovi održavali sastanke o tom pitanju. 'Posebno nas je brinula ruska uloga', rekao je jedan visoki dužnosnik.

Nakon napada, u Bijeloj su kući na gotovo mjesec dana blokirali interni sustav elektroničke pošte sve dok nisu otjerali hakere. S druge strane, State Department se našao u znatno većim nevoljama jer ima i znatno razgranatiju mrežu servera. Tako su u studenome prošle godine usred pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču američki pregovarači svojim kolegama morali dati privatne adrese jer putem službenih nisu uopće mogli komunicirati.

U Pentagonu su prije nekoliko dana priznali da su i njihovi neklasificirani sustavi bili pod napadom, ali oni su se navodno brzo riješili hakera, za koje javno ne žele reći jesu li ruski, ali neslužbeno se tvrdi da sve ukazuje da je riječ o skupini povezanoj s ruskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:06