POTRESENI OTAC

‘Najstarija kćer mi je priznala: Majka je ležala na samrti i davala mi upute kako ćemo preživjeti...‘

Na mjestu nesreće vojska je pronašla tijelo majke i dvojice pilota, a djeca su odlutala kako bi potražila pomoć
 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/

Magdalena Mucutuy, majka djece spašene iz amazonske džungle, bila je živa četiri dana nakon pada zrakoplova. U obraćanju novinarima, otac djece Manuel Ranoque rekao je da mu je najstarija kći rekla da im je majka dala upute za spašavanje dok je ležala na samrti, prenosi BBC.

Braća i sestre, u dobi od 13, devet, pet i jedne godine, spašeni su u petak nakon što su 40 dana proveli lutajući džunglom. Helikopterom su prebačeni u vojnu bolnicu u glavnom gradu Bogoti.

- 13-godišnja Lesly objasnila mi se da je njezina majka bila živa četiri dana nakon pada zrakoplova. Prije nego što je umrla, rekla im je da se moraju spasiti i da će se otac brinuti za njih i voljeti ih kao što ih je i ona voljela, rekao je Ranoque novinarima ispred bolnice.

image
Handout Colombian Air Force/Afp

Pojavljuju se novi detalji o vremenu koje su djeca provela u džungli i njihovom čudesnom spašavanju. Spasioc Nicolas Ordonez Gomes opisao je trenutak kad su pronašli djecu.

- Najstarija djevojčica potrčala je prema meni s bebom u naručju i rekla mi da je gladna. Njen brat ležao je kad smo ih pronašli, potom je ustao i rekao da mu je mama mrtva, prepričao je Gomes.

Spasioci su djeci prišli govoreći da ih je poslala obitelj i da su im prijatelji, a jedan od dvojice dječaka odgovorio im je da želi malo kruha i kobasice. Na snimci spašavanja koja je objavljena u nedjelju, vidjelo se da su djeca iscrpljena od borbe za život koja je trajala tjednima.

Ujutro 1. svibnja zrakoplov Cessna 206 s Mucutuy i njezinom djecom napustio je područje džungle poznato kao Araracuara uputivši se prema gradu San Jose del Guaviare. Nekoliko minuta nakon polijetanja, pilot je prijavio probleme s motorom i zrakoplov je nestao s radara.

Na mjestu nesreće vojska je pronašla tijelo majke i dvojice pilota, a djeca su odlutala u prašumu kako bi potražila pomoć. Nestala djeca postala su žarište velike operacije spašavanja u kojoj su sudjelovale stotine vojnika i lokalnog stanovništva.

Spasioci su djeci ušli u trag nakon što su u džungli pronašli otiske stopala i ostatke voća koje su jeli, a zbog njihovog znanja o voću i vještinama preživljavanja u džungli nisu gubili nadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:19