BEZOSOVA AKVIZICIJA

Najpoznatiji holivudski lav dobio novog vlasnika: Amazon kupio studio MGM za 8,45 milijardi dolara

MGM je jedno od najprestižnijih imena američke kinematografije u svom katalogu ima više od 180 filmova nagrađivanih Oscarom
Jeff Bezos
 Sajjad Hussain/AFP

Amazon je zaključio ugovor vrijedan 8,45 milijardi dolara o preuzimanju Metro Goldwyn Mayera, holivudskog studija koji stoji iza produkcije James Bonda i Rockyja te kultnog horora 'The Silence of the Lambs'.

Amazon je kupnjom htio ojačati svoju platformu za streaming filmova – Amazon Prime Video. Amazon je pozdravio ''riznicu'' filmova i televizijskih serija koje je MGM proizveo od svog nastanka prije gotovo jednog stoljeća, obvezujući se da će ''ponovno zamisliti i razviti'' neka od najvećih imena s filmskog platna.

Ovaj posao je druga najveća akvizicija Amazona i to nakon otkupa lanca organskih prehrambenih proizvoda Whole Foods prije četiri godine. Taj je posao bio vrijedan 13,7 milijardi dolara.

Ovom kupnjom tvrtka će dobiti pristup oko 4000 filmova i preko 17.000 televizijskih emisija.

Amazonovo carstvo koje je Jeff Bezos osnovao 1994. godine najpoznatije je postalo po e-trgovini. Danas ono vrijedi više od 1,6 bilijuna američkih dolara i zapošljava 1,27 milijuna ljudi širom svijeta.

Sadržaje na njegovoj platformi za pregledavanje filmova gledalo je više od 175 milijuna korisnika od ožujka 2020. godine do danas. Amazon je jasno stavio do znanja da sada namjerava staviti na raspolaganje ogroman MGM-ov katalog filmova i serija za pretplatnike.

MGM je nastao 1924. godine spajanjem studija: Metro Pictures Corp, Goldwyn Pictures i Lous B Mayer Productions. Jedno od najprestižnijih imena američke kinematografije u svom katalogu ima više od 180 filmova nagrađivanih Oscarom. No, tvrtka je istraživala opcije prodaje od kraja prošle godine.

Oni koji su se nadali da će preuzimanje utrti put nebrojenim nastavcima James Bonda, možda će biti razočarani – obitelj Broccoli zadržava kontrolu nad franšizom Bond, unutar koje MGM drži 50 posto udjela.

Ugovor o prodaji dolazi u vrijeme značajne transformacije u široj medijskoj industriji jer neki od najstarijih divova razmišljaju o svojoj poziciji u digitalnom svijetu.

Kevin Ulrich, predsjednik MGM-a, rekao je da mu je bila čast biti dio transformacije Metro Goldwyn Mayera.

- Ponosan sam što će MGM-ov lav koji je već dugo evocirao zlatno doba Hollywooda, nastaviti svoju znamenitu povijest, a ideja rođena iz stvaranja studija United Artista će nastaviti živjeti onako kako su osnivači MGM-a i zamislili - vođena talentom i njihovom vizijom. Prilika da se MGM-ova znamenita povijest uskladi s Amazonom nadahnjujuća je kombinacija, rekao je Ulrich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25