LONDON NA NOGAMA

Najpoznatiji britanski gangster nađen s metkom u glavi i s jastukom preko lica: ‘Jeste li mu vidjeli Facebook u nedjelju?‘

Prije samo tri mjeseca Courtney je izveden na sud nakon što je policija u njegovom domu pronašla oružje...
 Phil Loftus/Capital Pictures/Profimedia/Phil Loftus/capital Pictures/profimedia

Pokrenuta je istraga o smrti gangstera Davea Courtneya nakon što je on pronađen s jastukom preko lica.

64-godišnji Courtney pronađen je mrtav jučer u svom domu Camelot Castle u Londonu.

Daily mail piše da je bio odlično raspoložen za vrijeme nogometne utakmice koju je gledao s prijateljima, a pili su do ranih jutarnjih sati u nedjelju.

No njegov prijatelj i podstanar Brendan McGirr (57) se zabrinuo kada Courtney nije izašao iz svoje spavaće sobe. Otišao je onamo i zatekao ga u krevetu. Vidio je da je upucan u glavu, a preko lica je imao jastuk.

Izvori kažu da je gangster nosio rukavice, a prostrjelna rana je od pištolja Glock 9 mm. Radi se o vrsti oružja čestom u kriminalnom podzemlju.

U nedjelju se na njegovom Twitteru pojavila objava u kojoj se navodi da je ‘tragično sebi oduzeo život vatrenim oružjem‘. Policija istražuje njegovu smrt, a za sada nitko nije uhićen, javlja Daily mail.

Prije samo tri mjeseca Courtney je izveden na sud nakon što je policija u njegovom domu pronašla oružje.

image

Dave Courtney

Facebook/

On i prijatelj McGirr su optuženi tada, nakon pronalaska tog oružja. Fotografije su tada objavljene u časopisima, a na njima se vidjelo oružje na zidovima.

No krajem prosinca prošle godine, kada je lokalna policija posjetila njegovu kuću radi organiziranih tučnjava, učinili su iznimku. Vratili su se pola sata kasnije s narednikom i identificirali razno oružje razbacano po njegovom posjedu.

Courtney i McGirr kažu da nisu imali pojma da se radi o nezakonitom oružju te da ga imaju godinama. Izvedeni su pred prekršajni sud u Bromleyu i u srpnju optuženi za posjedovanje oružja. Courtney je optužbu odbacio, a McGill je priznao krivnju. Nakon toga je optužba protiv Courtneya odbačena.

image
Ana M. Wiggins/Avalon/Profimedia/Ana M. Wiggins/avalon/profimedia

Dan prije njegove smrti, Courtney je na svom Facebooku objavio fotografiju na kojoj je odjeven u bijelu košulju, plavi prsluk i crvenu kravatu dok pozira i smije se s prijateljima.

- Kakav cool dan, napisao je uz fotografiju.

Susjeda Sheila Wellcome je rekla da je patio od artritisa.

- Jednostavno ne mogu vjerovati da ga nikad više neću vidjeti. To je tako tužno, rekla je i dodala da je policija povremeno dolazila u njegov dom kako bi provjerila vatreno oružje koje je on koristio kao ukrase.

Proglašen je mrtvim na mjestu događaja, a njegova se smrt tretira kao neočekivana i pod istragom je. Nitko nije uhićen, a njegova je obitelj obaviještena, priopćila je policija.

Daily mail piše da je Dave Courtney bio jedan od najpoznatijih britanskih gangstera.

image
Jules Annan/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Jules Annan/backgrid/backgrid Uk/profimedia
image
Phil Loftus/Capital Pictures/Profimedia/Phil Loftus/capital Pictures/profimedia

Courtney je postao ozloglašen kao utjerivač dugova. Prethodno je tvrdio da su na njega pucali, da je bio izboden i da mu je jednom prilikom skoro odgrizen nos. Tvrdio je da je proglašen nevinim u 19 odvojenih suđenja, ali u siječnju 2009. je dobio 18-mjesečni uvjetni otpust na sudu u Bristolu, pod optužbom da posjeduje streljivo. Navodno je upravo on bio inspiracija za lik Vinnieja Jonesa, Big Chrisa, u filmu Lock Stock and Two Smoking Barrels.

image
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
image
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Godine 2004. je oslobođen optužbi za napad na svoju suprugu Jennifer Pinto zbog navodne lezbijske afere. Četiri godine ranije oslobođen je optužbi za podmetanje kokaina nevinoj ženi. Tijekom suđenja je naveden i kao registrirani policijski doušnik pod pseudonimom Tommy Mack. No tada je rekao da je samo koristio prednosti sustava kako bi prikrio vezu s korumpiranim detektivom.

Poznato je i da je neko vrijeme proveo u zatvori Belmarsh.

U posljednje je vrijeme postao donekle slavna osoba. Pojavljivao se u brojnim TV dokumentarcima i niskobudžetnim britanskim gangsterskim filmovima. Režirao je i producirao i vlastiti film ‘Hell to Pay‘, a u njemu je i glumio.

Objavio je šest knjiga te snimio pjesmu sa škotskim pop-punkerima Mute.

Sebe je nazivao Dave Courtney OBE - ‘One Big Ego‘, te ima naslikani portret sebe kao viteza u svojoj kući u južnom Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:00