KRITIKA VLASTI

Najpoznatiji antimafijaški pisac Giorgiju Meloni nazvao gadurom pa završio na sudu, prijeti mu do 3 godine zatvora

Meloni je 2019. rekla da bi humanitarni brodovi koji spašavaju migrante "trebali biti potopljeni"

Roberto Saviano i Giorgia Meloni

 Andreas Solaro/Afp

Roberto Saviano, najpoznatiji talijanski antimafijaški pisac i vodeći aktivist za ljudska prava, izišao je u utorak pred sud zbog klevete jer je premijerku Giorgiju Meloni nazvao "gadurom".

Bude li proglašen krivim, mogao bi dobiti do tri godine zatvora, ali po talijanskom pravnom sustavu vjerojatniji su novčana kazna od najmanje 500 eura ili uvjetna kazna zatvora.

"Branim legitimitet kritike vlasti, čak i kada je stroga", rekao je 43-godišnji pisac za Reuters, u pisanoj izjavi pred izlazak pred sud u Rimu.

Meloni je tužila Saviana nakon intervjua u prosincu 2020. u kojem je kritizirao nju i krajnje desnog političara Mattea Salvinija zbog njihovih napada na nevladine organizacije koje spašavaju migrante na moru.

Saviano je u političkom talk showu "Piazzapulita" komentirao smrt šestomjesečnog djeteta iz Gvineje u brodolomu. Za to je okrivio Meloni i Mattea Salvinija, vođu protumigrantske stranke Liga, koja je sada dio Melonijine koalicijske vlade.

"Samo želim reći Meloni i Salviniju: gadovi! Kako ste mogli?", rekao je Saviano

Meloni je 2019. rekla da bi humanitarni brodovi koji spašavaju migrante "trebali biti potopljeni", dok je Salvini, tadašnji ministar unutarnjih poslova, zabranio brodovima s migrantima pristajanje u talijanske luke.

Meloni je zbog toga pokrenula pravni postupak protiv Saviana, a tužio ga je i Salvini. To bi suđenje početi trebalo u veljači.

Melonin odvjetnik Luca Libra rekao je novinarima ispred sudnice da bi ona mogla razmisliti o povlačenju tužbe, na što ju je pozvao PEN International.

Suđenje je odgođeno do 12. prosinca nakon kratkog uvodnog saslušanja na kojem je Salvini zatražio da i on bude tužitelj u tom postupku što znači da bi mogao dobiti odštetu ako Saviano bude proglašen krivim.

Saviano, koji živi pod policijskom zaštitom od 2006. kada je objavio knjigu "Gomora" o napuljskoj mafiji, ne kaje se što je kritizirao Meloni.

"Zašto bih se trebao ispričati? Zato što sam ispunio svoju dužnost kritizirati vlast, kao što bi trebali svi intelektualci?", napisao je izjavi za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:52