AHILOVA PETA NATO-a

Najopasnija točka na svijetu: ‘Rusi su opsjednuti koridorima, tu bi Baltik odsjekli od saveznika‘

Riječ o takozvanoj pukotini Suwałki, koju bi Rusija mogla simultano napasti i sa zapada i s istoka

Ilustracija, britanski vojnik u Poljskoj

 Sgt. Timothy Hamlin/planetpix/Zuma Press/Profimedia/Sgt. Timothy Hamlin/planetpix/Zuma Press/Profimedia

U sudaru Rusije i NATO-a jedna se uspavana regija na sjeveru Europe pokazuje kao najranjivije ili, kako to piše Politico, trenutno najopasnije mjesto na svijetu. Slabo naseljeni, pretežno poljoprivredni uski pojas između Poljske i Litve – prevlaka Suwałki – spaja Bjelorusiju i Rusiju s njezinom baltičkom eksklavom Kalinjingradom, domaćinom ruske Baltičke flote, koja, kako se već godinama govori, pored ruskih ratnih brodova pruža dom i nuklearnom arsenalu Kremlja. Prema mišljenju mnogih analitičara, stotinu kilometara dug koridor bio bi prva meta Vladimira Putina odluči li ruski predsjednik proširiti izravni sukob sa Zapadom i zemljama NATO-a.

U razgovoru s Politicovim reporterima lokalno će stanovništvu nedalekog litavskog gradića Druskininkaija reći da se ne boji napada Rusa, donedavno najbrojnijih turista tog odmarališnog grada. Osim toga, NATO će ih braniti, očekuju. No, njihov se pitoreskni rodni kraj smatra Ahilovom petom Litve, zbog značaja koji Kalinjingrad ima za Rusiju, i važnosti koju Suwałki, nazvan po obližnjem poljskom gradu, ima.

Suwałkijeva pukotina

Bivši estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves objašnjava kako je ime – osim prevlakom naziva se još i Suwałkijeva pukotina – smislio samo nekoliko minuta prije sastanka s tadašnjom njemačkom ministricom obrane Ursulom Von der Leyen 2015., kada je pokušavao upozoriti saveznike na rupu u obrani Zapada.

U slučaju okršaja, piše Politico, Rusija bi mogla simultano napasti i sa zapada i s istoka te preuzimajući taj kopneni koridor odsjeći Baltičke zemlje od Nato saveznika. "To mjesto predstavlja najranjivije mjesto", ističe Ilves. Takav potez Rusije zazvonio bi, dakako, na uzbunu cijelom svijetu jer bi to značilo da je svijet došao do točke konfrontacije nuklearno naoružanih suparnika. Ilves je s Von der Leyen razgovarao povodom ruske aneksije Krima, ali sadašnja situacija na istoku Europe, i rusko stvaranje kopnenog mosta za strateški važni Krim, koji je baza njezine Crnomorske flote, prikazuju Ilvesov "scenarij sudnjeg dana" u novom svjetlu.

Kalinjingrad je i strateški i simbolički vrlo važno mjesto u ruskoj novopronađenoj nacionalnoj ideologiji. Rusija je u tom gradu nagomilala značajan broj vojnika, a njezina Baltička flota broji desetine tisuća vojnika. Do Drugog svjetskog rata grad se zvao Königsberg, no Sovjetski savez je preuzeo grad od poražene Njemačke i istjerao s tog područja njemačko pučanstvo. Raspadom SSSR-a Kalinjin grad, koji je do dandanas zadržao ime prema boljševičkom vođi Mihajlu Kalinjinu, postaje ruska eksklava.

Vojnici NATO-a trenutno treniraju u blizini koridora, kako bi bili spremni za svaki potencijalni scenarij. Razni analitičari navode kako je Kalinjingrad bitan ne samo za rusku ofenzivu u Ukrajini već i za rusku sigurnost općenito. Iako to nikada nije potvrdila (ili negirala) vjeruje se da Rusija tamo drži dio svog nuklearnog arsenala kako bi na dometu imala europske prijestolnice, uključujući Berlin. U Kalinjingradu, rodnom mjestu filozofa Kanta, a također i Putinove bivše supruge, luka je bez leda cijele godine i kao takva važna osim Rusiji i baltičkim zemljama, zbog prometa i trgovine.

'Stop' Rusiji iz Litve

Trenutačno Kalinjingradska oblast broji oko milijun stanovnika budući da je grad koji su osnovali teutonski vitezovi, i koji je prije Berlina bio glavni grad Prusije, svojevrsni magnet za imigraciju iz unutarnjih dijelova Rusije. Kalinjingrad je i jedan od najvećih ruskih industrijskih centara, a nekoliko je puta izabran za najbolji ruski grad, po mišljenju Rusa.

Prije nekoliko dana se među serijom udaraca koje su, kroz financijske sankcije, pravne procese ili fizičke blokade, proteklih mjeseci razmjenjivali Zapad i Rusija, našao i Kalinjingrad. Litva je, naime, objavila zabranu željezničkog tranzita roba koje je Europska Unija ranije stavila na listu sankcioniranih za izvoz u Rusiju. Prema riječima guvernera oblasti, Kalinjingrad će zbog tog poteza ostati bez 50 posto roba koje uvozi. Riječ je o ugljenu, metalima, građevinskom materijalu i naprednoj tehnologiji. Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov poručio je zato da će to prouzročiti veći transport morskim putem. Također i da će od Rusije tražiti da poduzme protumjere.

Ništa zasad ne upućuje na to da bi Putin mogao posegnuti za osiguranjem kopnenog mosta za svoju važnu eksklavu, piše Politico. Međutim, to što Suwałki djeluje nevažno čini ga privlačnim za Putina, kažu analitičari.

"Jedini odgovor je povećati prisutnost NATO snaga", smatra Margiris Abukevičius, litavski zamjenik ministra obrane. "Znamo da je Rusija opsjednuta kopnenim koridorima", kaže. Početkom ovog mjeseca zabrinuti Vilnius je posjetio njemački kancelar Olaf Scholz koji je govorio o slanju "robusne brigade" za pojačanje sigurnosti Litve, ali se ispostavilo da Berlin misli na jedinicu od 50 vojnika.

Ipak, o pojačanju sigurnosti tog dijela istočnog krila NATO-a sigurno će se raspravljati na skorašnjem summitu saveznika, kaže Politico. Pitanje je hoće li se dodatni vojnici slati na privremenoj ili trajnoj osnovi. Odluka još nije donesena, no sigurno je da će NATO značajno zbijati svoje redove. Riječ je o povijesnom pomaku "centra gravitacije prema istoku", zaključuje Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:18