VOJNI ANALITIČAR

‘Najnoviji i najskuplji nosač aviona ujedno je i najgori u povijesti SAD-a. To je zapravo jedna divovska meta‘

Izgradnja broda USS Gerald R. Ford američke je porezne obveznike koštala čak 13,3 milijarde dolara

USS Gerald R. Ford tijekom izvođenja manevara pri velikim brzinama, prizor s vježbi iz 2019. godine

 U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia/U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia

Najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford – vodeći brod nove klase supernosača na nuklearni pogon – upravo je završio vježbu operativne spremnosti borbenih sustava (CSORE). Vježba je trebala provjeriti funkcionalnost njegovih borbenih sustava i dodatno testirati sposobnost posade da se nosi s mogućim prijetnjama. USS Gerald R. Ford ujedno je i najskuplji ratni brod ikad proizveden. Njegova izgradnja koštala je čak 13,3 milijarde američkih dolara.

Izgradnja je započela 11. kolovoza 2005. Kobilica Geralda R. Forda položena je 13. studenog 2009., a Gerald R. Ford ušao je u flotu zamijenivši USS Enterprise koji je završio svoju 51-godišnju aktivnu službu u prosincu 2012. Izvorno planiran za isporuku 2015. Gerald R. Ford isporučen je mornarici 31. svibnja 2017, a službeno ga je pustio u službu američki predsjednik Donald Trump 22. srpnja 2017. Mornarica je objavila da će nosač isploviti na svoje prvu misiju krajem 2022.

image
Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia
image

Nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Kao najveći ratni brod ikad konstruiran riječ je o zasigurno impresivnom čudu tehnike koji će vjerojatno služiti kao projekcija moći SAD-a narednih desetljeća.

No, kako tvrdi Peter Suciu, vojni analitičar i autor nekoliko knjiga o vojnoj opremi, riječ je i o najgorem nosaču aviona koga je američka mornarica ikad dala izgraditi.

Premda je nosač zrakoplova krcat novim i inovativnim tehnologijama, problem je u tome što brojni sustavi ne rade kako je planirano. Od brodskih zahoda, koji se redovito začepljuju, do dizala za oružje koja ne funkcioniraju kako je zamišljeno, nove greške i problemi svakodnevno niču, piše analitičar.

Suciua brine i kako je supernosač možda prevelika meta. To naravno uključuje poznate prijetnje od neprijateljskih zrakoplova i podmornica, ali i od novih oružja kakvi su hipersonični projektili, podmorska bespilotna vozila i bespilotne letjelice.

- Osim toga, sustavi su sada toliko složeni da bi nosač čak mogao i biti meta hakerskih napada. Pitanje je treba li mornarici Sjedinjenih Država golema plutajuća zračna baza koja se suočava s toliko prijetnji - dodaje analitičar.

Još jedan argument protiv nosača na nuklearni pogon, koji Suciu spominje, jest što, kako kaže, nije riječ o funkcionalnom sustavu.

- Nosač koji može neograničeno ostati na moru dobra je ideja, dok se ne uzme u obzir da ga još treba opskrbiti gorivom za zrakoplove i hranom za posadu - kaže Suciu.

Spominje i činjenicu da redovito održavanje ovih supernosača traje mjesecima. Nadalje, nakon što prođe određeni period, nuklearni reaktori ovakvih brodova moraju biti ponovno punjeni, što ih izbacuje iz upotrebe na duže razdoblje.

image
Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Mc2 Riley Mcdowell/planetpix/Zuma Press/Profimedia/Mc2 Riley Mcdowell/planetpix/Zuma Press/Profimedia

No možda je najveće pitanje oko supernosača, piše Suciu, jest što se uopće ne planira što će se s njima dogoditi jednom kada mu istekne životni vijek. Američka mornarica potrošit će milijarde dolara da se riješi takvih brodova, a pretpostavlja se da će potrajati gotovo dvadeset godina dok se potpuno rastavi USS Enterprise, prvi nosač zrakoplova na nuklearni pogon.

- Možda bi bilo mudrije ažurirati nosače klase Kitty Hawk koji koriste konvencionalni pogon i zatim ih nadograditi tako da mogu nositi više amfibijskih jurišnih brodova, koji bi bili prikladniji za potencijalni rat u Indo-Pacifiku. Svaki od njih bio bi jeftiniji za izgradnju, i lakše bi ih bilo povući s mora jednom kada za to dođe vrijeme. I najvažnije, u slučaju napada terorista na takve brodove, neće se dogoditi nuklearna katastrofa - zaključio je Peter Suciu.

image

Nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Svakako valja spomenuti i kako je početkom ove godine Blommberg News objavio izviješče Pentagona na pet stranica, u kojem stoji kako je nosač koji je USS Gerald R. Ford, koga je izgradila tvrtka Huntington Ingalls Industries Inc. još uvijek opterećen "niskom ili nepoznatom pouzdanošću svojih sustava za lansiranje i povratak zrakoplova."

Pentagonov ured za testiranje napisao je i kako su "nedavni šok-testovi za procjenu ranjivosti ključnih sustava utvrdili više nedostataka u nacrtu broda, koji prethodno nisu otkriveni".

image
U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia/U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 01:07