KRAJ?

Najnovije fotografije zgrozile javnost, propada jedno od sedam svjetskih čuda: ‘Svemu je kriv jedan čovjek. Ovo je namjerno!‘

Oprobeni političari optužuju vladajuće kako namjerno dopuštaju propadanje jer je riječ o muslimanskoj građevini

Taj Mahal

 Dave Watts/nature Picture Library/profimedia/Dave Watts/nature Picture Library/profimedia

Taj Mahal, jedno od sedam novih svjetskih čuda, propada zbog neodržavanja. Fotografije koje otkrivaju pukotine na poznatoj građevini potaknule su nagađanja da ključni saveznik indijskog premijera namjerno dopušta raspadanje dragulja muslimanske umjetnosti.

Aktivisti već godinama upozoravaju da Taj Mahalu prijeti uništenje zbog zagađenosti obale rijeke na kojoj se nalazi i onečišćenog zraka zbog kojeg bijela boja mramornog mauzoleja postaje žuta. Vrhovni sud Indije 2018. godine naredio je vlastima da pod hitno zatvore i obnove mauzolej ili ga sruše. No, otada nije mnogo učinjeno kako bi se poboljšalo stanje UNESCO-ovog spomenika svjetske baštine. Najnovije fotografije, objavljene na društvenim mrežama, otkrivaju pukotine na različitim mjestima na zidovima i podu mauzoleja, kao i stablo indijske svete smokve koje niče iz stupa.

Akhilesh Yadav, oporbeni zastupnik i bivši glavni ministar savezne države Uttar Pradesha, za urušavanje jedinstvene građevine okrivio je svog nasljednika. On tvrdi da je za propadanje najodgovorniji ministar Yogi Adityanath, hinduistički svećenik i saveznik premijera Narendre Modija.

"Vladajuća stranka Bharatiya Janata Party i njezini uspavani odjeli potpuno su zakazali u održavanju mauzoleja Taj Mahal, čuda koje privlači turiste iz cijelog svijeta. Voda kaplje s glavne kupole, rastu biljke... Ako se korijenje drveća nastavi širiti, Taj Mahal mogao bi puknuti", rekao je Yadav, a prenosi britanski Times.

Tijekom nedavnih bujica u Agri, gradu u kojem se spomenik nalazi, voda je stigla do grobnice Džahana i njegove žene. Šah Džahan, indijski vladar iz mogulske dinastije, dao je u 17. stoljeću sagraditi mauzolej za svoju najdražu suprugu Mumtaz Mahal.

Iako je za spomenik odgovoran Arheološki institut Indije, kritičari vlade vjeruju da je Adityanath, koji je po vjeri hinduist, kao i Modi, ravnodušan prema njegovu propadanju jer je riječ o muslimanskom spomeniku. Altaf Hyder Razvi, indijski muslimanski političar, rekao je da najnovije fotografije otkrivaju dosad neviđene razmjere zanemarivanja spomenika.

"Ovo se mora neovisno istražiti. Iako Adityanath nema izravnu ulogu u njegovu održavanju, poznat je po tome što je neprijateljski raspoložen prema mogulskim spomenicima i mogulskoj baštini", izjavio je Razvi, referirajući se na preimenovanje željezničkih stanica koje su nosile muslimanska imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:30