POVIJESNA SUŠA

Najniži vodostaj u 70 godina: Italija u regijama pogođenima sušom proglasila izvanredno stanje

Vlada je zbog suše uvela izvanredno stanje u pet sjevernih regija, namijenivši prvotno 36,5 milijuna eura za pomoć u rješavanju nestašice vode

Rijeka Po gotovo je presušila

 Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Italija je u ponedjeljak proglasila izvanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja osigurava uvjete za otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i bilježi najniži vodostaj u posljednjih 70 godina.

Vladina će uredba omogućiti vlastima da smanje birokraciju i odmah poduzmu mjere ako smatraju da je to potrebno, kao što je nametanje racionalizacije vode za domove i tvrtke.

Po je najduža rijeka u Italiji koja teče više od 650 km kroz bogati sjever Italije. Međutim, mnogi dijelovi vodenog puta su presušili i poljoprivrednici kažu da je tok toliko slab da slana morska voda prodire u unutrašnjost, uništavajući usjeve.

Vlada je zbog suše uvela izvanredno stanje u pet sjevernih regija - Emilii-Romagni, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pijemontu i Venetu - namijenivši prvotno 36,5 milijuna eura za pomoć u rješavanju nestašice vode.

“Izvanredno stanje ima za cilj upravljanje trenutnom situacijom izvanrednim sredstvima i ovlastima, uz pomoćugroženom stanovništvu”, priopćila je vlada.

Talijanski mediji izvijestili su da premijer Mario Draghi također razmatra imenovanje povjerenika za koordinaciju odgovora na sušu, na sličan način na koji je vlada imenovala povjerenika za nadzor krize izazvane koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:59