MORSKO ČUDOVIŠTE

Najnapredniji američki nosač zrakoplova krenuo prema Europi, koštao je 13 milijardi USD

Nosač zrakoplova raspolaže najnaprednijom tehnologijom, no Donald Trump i neki kongresnici bili su vrlo kritični prema brodu

USS Gerald R. Ford

 Riley Mcdowe/AFP

Najnoviji i najnapredniji nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford, nakon godina odgode i skupih neuspjeha koji su doveli do cijene od 13 milijardi dolara, krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji, a pred njim su prvi manevri i vježbe sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi.

USS Gerald Ford je prvi novi nosač zrakoplova dizajniran u više od 40 godina, kako navodi američka mornarica. Izgradnja je službeno započela u studenom 2009. godine, a 2017. naručio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump, stoji u priopćenju američke mornarice, kako prenosi CNN.

Ovo plovilo prvi je nosač zrakoplova klase Ford. Mornarica je već započela s izgradnjom iduća dva nosača klase Ford - USS Kennedy i USS Enterprise.

Ovaj nosač zrakoplova ima najmoderniju, naprednu tehnologiju koja uključuje raspolaganje s "gotovo tri puta većom količinom električne energije" u usporedbi s nosačima klase Nimitz te koristi elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova (EMALS).

Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje zrakoplova s ​​plovila umjesto ranijeg sustava parnog katapulta. Taj sustav omogućuje manje opterećenje zrakoplova i omogućit će smanjenje vremena između polijetanja, rekao je dužnosnik mornarice.

Plovilo također raspolaže dvopojasnim radarom, naprednijim radarskim sustavom. To je jedini nosač prve klase koji raspolaže ovom vrstom radara, istaknuo je dužnosnik.

USS Gerald R. Ford i udarna skupina nosača djelovat će sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru, rekao je dužnosnik američke mornarice. Ovo raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomjesečnog raspoređivanja, dodao je.

"Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo zračno krilo (Carrier Air Wing - CVW - 8) donose budućnosti mornaričkog zrakoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima", rekao je kontraadmiral Gregory Huffman.

Ovo će raspoređivanje uključivati ​​"otprilike 9000 pripadnika iz devet zemalja, 20 brodova i 60 zrakoplova", stoji u priopćenju američke mornarice. Zemlje koje sudjeluju u vježbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku, dodaje se u priopćenju.

image

USS Gerald R. Ford

Mc2 Ridge Leoni/AFP

USS Gerald R. Ford raspoređen u utorak, a ostali brodovi u udarnoj skupini nosača kreću mu usuret u srijedu, rekao je drugi dužnosnik mornarice, što je uobičajeno kada su ovakva raspoređivanja u pitanju.

Ne samo da se radi o jednom od najnaprednijih nosača zrakoplova koji nadmašuje nosače klase Nimitz, već je i najveći na svijetu. Međutim, sama njegova veličina nije osvojila sve. Bivši predsjednik Donald Trump, iako ga je naručio, bio je kasnije vrlo kritičan prema brodu, prenosi Business Insider.

Prema navodima u knjizi "Peril", djelu novinara Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste o posljednjim danima Trumpovog mandata, on je često govorio o nosaču, prigovarajući zbog visoke cijene broda, kao i o smještaju zapovjednog centra letova na pilotskoj palubi. "Jednostavno ne izgleda kako treba", govorio je Trump.

Neki članovi Kongresa također su imali problema s ovim brodom. Zastupnica Elaine Luria iz Virginije nazvala je brod "plutajućom teglenicom na nuklearni pogon vrijednom 13 milijardi dolara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:17