SUNITSKI EKSTREMISTI

Najmanje 13 poginulih u terorističkom napadu na svetište u Iranu: Naoružani napadači bili su ‘tekfir teroristi‘

Medij blizak iranskom pravosuđu objavio je da su trojica naoružanih muškaraca ušla u svetište u 17,45 sati

Iranska policija - Ilustracija

 Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na svetište u iranskom gradu Širazu u srijedu, objavila je skupina na Telgramu.

U napadu na šijitsko svetište ubijeno je 13 ljudi, a iranski predsjednik Ebrahim Raisi obećao je da to neće proći nekažnjeno.

Još 40 osoba je ozlijeđeno u napadu na mauzolej Šah Čerag u Širazu, glavnom gradu pokrajine Fars, objavila je televizija.

To je najštovanije svetište na jugu zemlje. U njemu se nalazi grob Ahmada, brata imama Reze, osmog šijitskog imama pokopanog u Mašhadu, na sjeveroistoku zemlje.

Mediji su prvo prenijeli da su bila trojica napadača od kojih su dvojica uhićena. No čelnik lokalne pravosudne vlasti Kazim Musavi rekao je za iransku televiziju da je u tom napadu sudjelovao samo jedan terorist.

"Uhićen je jedan terorist povezan s tekfirskim skupinama", objavila je policija, prenosi AFP. Termin tekfir se u Iranu koristi za džihadističke skupine ili radikalne sunitske islamiste.

Među žrtvama su jedna žena i dvoje djece, prenijela je agencija Fars.

Fars je objavio da "uhićeni teroristi nisu Iranci", bez drugih pojedinosti.

Početkom travnja strani državljanin uzbečkog podrijetla u dobi od 21 godine izbo je nasmrt dvojicu šijitskih svećenika i ranio trećeg u dvorištu svetišta imama Reze u Mašhadu, drugom gradu po veličini u zemlji. Optužen je da je "neprijatelj" Boga i pogubljen vješanjem 7. lipnja u istom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:23