KRIVULJA SE RAVNA

NAJGORI DAN JE IZA FRANCUSKE U zadnja 24 sata preminule 762 osobe, šef zdravstvenih službi tvrdi da su uspjeli ograničiti širenje virusa

 
Ilustracija
 SEBASTIEN BOZON / AFP

Crni val zahvatio je Francusku nakon što je u posljednjih 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo čak 762 ljudi što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka epidemije.

Prethodni najveći broj zabilježen je 6. travnja kada je od Covida-19 umrlo 605 zaraženih.

Broj potvrđenih slučajeva u Francuskoj sada prelazi 100.000, rekao je novinarima direktor francuskih zdravstvenih službi (DGS) Jérôme Salomon. Međutim dodao je da je ukupni broj pacijenata na intenzivnoj njezi pao već šesti dan zaredom, s 91 na 6.730.

Unatoč velikoj smrtnoj stopi, Salomon je rekao da najnoviji podaci potvrđuju da je Francusko zatvaranje počelo djelovati.

- Posljednjih smo dana primijetili poravnavanje (krivulje) ... Zahvaljujući vašim naporima i mjerama izolacije uspjeli smo ograničiti širenje virusa - rekao je Salomon.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ocijenio u ponedjeljak da se epidemija počinje usporavati i za 11. svibnja odredio datum mogućeg ublažavanja mjera ograničenja kretanja.

U međuvremenu u zemlji vlada i diplomatsko negodovanje. Kinesko veleposlanstvo u Francuskoj je na svojim internetskim stranicama objavilo drugi članak u nizu koji kritizira zapadnjačko postupanje s krizom koronavirusa.

- Određena javno iznesena mišljenja predstavnika kineskog veleposlanstva u Francuskoj nisu u skladu s kvalitetom bilateralnih odnosa naših dviju zemalja – rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana.

Posljednji komentari na web stranici veleposlanstva, dijelom sugeriraju da su zapadne zemlje ostavile svoje umirovljenike da umru u staračkim domovima, uslijedili su nakon što je Francuska naručila milijune maski i druge medicinske opreme iz Kine kako bi umanjila nestašicu u toj zemlji.

U epidemiji koronavirusa u Francuskoj je od početka ožujka umrlo najmanje 15.729 oboljelih, od kojih 5.470 u domovima za umirovljenike, prema današnjim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:29