TROLANJE EU

Najdužih šest mjeseci u povijesti Unije: Mađarska diplomacija se podijelila, Orban ima novi plan

Nije tajna da su neke članice EU aktivno radile na pronalasku legalnog načina da se preskoči mađarsko predsjedanje integracijom

Orban i Meloni

 Tiziana Fabi/Afp

Mađarski premijer Viktor Orbán talijanskoj je kolegici Giorgii Meloni, konzervativki koja ga ne želi u redovima svoje političke grupacije ECR, ovoga tjedna predstavio prioritete predsjedanja rotirajućim predsjedništvom Vijeća EU koje počinje 1. srpnja.

Meloni je na samome početku susreta Orbánu dala do znanja da joj je drago da će se EU, na inicijativu Mađara, više pozabaviti gorućim društvenim pitanjima poput ilegalne migracije i jačanja kompetitivnosti unije na globalnom tržištu te demografskim problemima država članica. Međutim, iskoristila je i priliku da svog rusofilnog kolegu diskretno podsjeti i na važnost koju je Europa dužna osigurati Ukrajini.

Orbán, za to vrijeme, koristi baš svaku priliku da svom slijepo odanom, ali sve užem biračkom tijelu na domaćem terenu svoje putinoljublje prikaže kao "mirotvorstvo", naspram "ratne koalicije" koju zastupa vladajuća trojka na razini EU.

Nije tajna da su neke članice EU aktivno radile na pronalasku legalnog načina da se preskoči mađarsko predsjedanje integracijom, ako ni zbog čega drugoga, a onda zbog delikatnog perioda u kojem će preuzeti šefovanje nad najvećim trgovačkim blokom na svijetu. No to se ipak nije dogodilo.

image

Viktor Orban

Tiziana Fabi/Afp

Zanimljivo, Mađarska, kao glavni saboter svake pomoći koju EU i NATO pokušavaju dostaviti Kijevu, kormilo nad Unijom preuzima samo nekoliko dana nakon što Kijev (ali i Kišinjev) formalno započnu pristupne pregovore za članstvo u toj integraciji.

Također, Budimpešta će predsjedati Vijećem i tijekom vrlo delikatne faze dogovaranja novog kadrovskog paketa kojim će se zacementirati odnosi snaga vodećih grupacija u najvećem trgovačkom bloku na svijetu. Orbán je već dao naslutiti da ne planira podržati novi mandat šefice Komisije Ursule von der Leyen. Njegovo protivljenje samo po sebi malo znači, zahvaljujući kvalificiranoj većini kojom se izglasavaju takve odluke na razini Europskoga vijeća, no djeluje kao da će mađarski premijer aktivno raditi na tome da sabotira prešutno dogovoren kadrovski paket, a podrška bi mu mogla pristići i iz Rima, gdje postaje sve očitije kako talijanska premijerka, na temelju sjajnog rezultata koji je njezina stranka (ali i grupacija) ostvarila na izborima za Europski parlament, želi dio kadrovskog kolača, te bi mogla inzistirati na tom da jedna od čelnih fotelja pripadne njezinu sunarodnjaku.

Iz promidžbenih se materijala o mađarskom predsjedanju može naslutiti da se budimpeštanska diplomacija podijelila na "dobrog policajca", mađarske diplomate u Bruxellesu koji tvrde da je njihov jedini cilj narednih šest mjeseci zadržati "stabilnost", te "lošeg policajca", premijera koji se, kao pijan plota, drži oštre retorike, kako prema Bruxellesu tako i prema Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:22