RINAT AHMETOV

Najbogatiji čovjek u Ukrajini i vlasnik Azovstala: ‘Zbog Rusa sam izgubio 20 milijardi dolara! Tužit ću ih‘

U travnju je izvijestio da planira nastaviti proizvodnju nakon završetka rata, ali da ‘nikada neće raditi pod ruskom okupacijom‘

Rinat Ahmetov

 Alexander Khudoteply/Afp/Profimedia/Alexander Khudoteply/Afp/Profimedia

Najbogatiji čovjek u Ukrajini, Rinat Ahmetov, namjerava tužiti Rusiju za gubitak vrijedan 17 do 20 milijardi dolara nakon što je njegova čeličana Azovstal u Mariupolju teško oštećena, javljaju lokalni mediji.

'Definitivno ćemo tužiti Rusiju i zahtijevati odgovarajuću odštetu za sve gubitke i izgubljene poslove', rekao je Ahmetov za ukrajinski portal mrpl.city.

Kao posljednja gradska utvrda u kojoj su ukrajinski vojnici pružali otpor ruskoj invaziji, čeličana Azovstal bila je tjednima pod žestokim napadom prije nego što su otamo evakuirani borci i civili.

image

Azovstal

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Željezara Iljič pod Ahmetovljevim SCM Holdingom također je pretrpjela štetu zbog ruske agresije, rekao je za mrpl.city.

Ahmetovo bogatstvo procijenjeno je na 6,93 milijarde dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu, no ove se godine uslijed rata u Ukrajini srozalo za 40 posto.

Nakon što je 24. veljače započela ruska invazija, njegova tvrtka Metinvest - najveći proizvođač čelika u zemlji - objavila je da neće moći ispuniti ugovorne obveze.

U travnju je Metinvest izvijestio da planira nastaviti proizvodnju nakon završetka rata, ali da 'nikada neće raditi pod ruskom okupacijom'.

Rusija je prošlog petka izjavila da imaju potpunu kontrolu nad Mariupoljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 10:57