OBEĆANJA GIORGIE MELONI

Najavljivala je smanjenje računa za plin i struju, ali se ipak prvo bacila na - rave partyje i covid-mjere!

Prije su na red došle mjere koje iskazuju ideologiju desničarske većine nego mjere za zaštitu odranih potrošača - glavna parola u kampanji

Za pandemije covida Braća Italije, tada jedina veća stranka u oporbi, protivila su se zaštitnim mjerama

 Filippo Monteforte/Afp

Umjesto najavljenih hitnih mjera radi smanjivanja enormno povećanih računa za plin, struju i automobilska goriva, talijanska vlada Giorgie Meloni svoje je prve zakonske dekrete usredotočila na jačanje reda i poretka s jedne strane, te na dokidanje odredaba za sprečavanje širenja pandemije covida-19. Dakle, prije su na red došle mjere koje iskazuju ideološki identitet desničarske većine, nego mjere za zaštitu odranih potrošača. A one su bile apsolutno glavna parola i Braće Italije i Lige u predizbornoj kampanji.

Doduše, hitnost mjera za smanjivanje računa znatno je, makar privremeno, umanjena konjunkturom na evropskom tržištu. Rekordno blaga jesen i brižna skrb prethodne Draghijeve vlade pridonijeli su da su spremnici plina i nafte puni gotovo do vrha, a tankeri nemaju kamo iskrcati naručene dodatne količine. Jučer se čulo da računi u studenome neće dodatno skočiti za 70, nego za 5 posto.

Za pandemije covida Braća Italije, tada jedina veća stranka u oporbi, protivila su se zaštitnim mjerama. Sada je vlada ukinula ikakvu obavezu zaštitnih maski u javnosti, ukinula anticovidsku službu (vrativši tako oko 4000 liječnika u redovitu zdravstvenu zaštitu, gdje ta vrsta stručnjaka sve izrazitije manjka), ukinula plaćenu suspenziju zdravstvenom osoblju koje se nije htjelo cijepiti protiv covida-19. Ukinuta je i obaveza zaštitnih maski u kontaktima s bolesnicima krhkoga zdravlja, ali na to je negativno reagirao Sergio Mattarella, predsjednik Talijanske Republike, pa će vlada od toga navodno odustati, pod izlikom da takve bolesnike može ubiti i gripa.

Veću su pozornost izazvale mjere koje je vlada ozakonila dekretom na inicijativu ministra unutarnjih poslova Mattea Piantedosija. Istodobno dok su u ponedjeljak specijalci razjurili rave party u Modeni usvojen je dekret koji za takvu vrstu neprijavljenog i neodobrenog okupljanja predviđa zatvorske kazne od tri do šest godina. Predviđeno je i pravo prisluškivanja razgovorâ organizatora, ali tome se usprotivio potpredsjednik vlade Antonio Tajani: "Uvijek smo zastupali politiku da se ograniči prisluškivanje i za najteže delikte, poput mafijaških. A sada bismo prisluškivali djecu koja se u chatu dogovara kako organizirati rave…". Meloni je ustuknula: "Imaš pravo. Razmislimo još."

Oporba pak tvrdi da je odredba kojom se kažnjava "najezda na terene ili u zgrade opasna po javni poredak ili javnu nepovredivost ili javno zdravlje" zapravo "trojanski konj" koji će omogućiti drakonsko kažnjavanje učenika i studenata ako manifestiraju ili okupiraju škole odnosno fakultete, kao i sindikalne prosvjede sjedenjem na javnoj površini. I sprda se da se to ne odnosi na desničarske ispade na sportskim manifestacijama. I napominje da, za razliku od ravea, unutrašnji poslovi nisu uopće reagirali na proslavu stogodišnjice fašističkoga pučističkog Marša na Rim u Predappiju, rodnome mjestu Benita Mussolinija.

Partizani pak oštro prosvjeduju zbog imenovanja nekih doministara s javno izraženima profašističkim sklonostima.

Isabella Rauti, kojoj je otac Pino Rauti osnovao neofašistički Novi poredak, suđen za terorizam, i koja je ondje upoznala Giannija Alemanna, bivšega rimskog gradonačelnika (i Bandićeva prijatelja), sada i svoga bivšeg muža, doministrica je obrane u vladi države članice NATO pod vojnim vodstvom USA. U intervjuu 2004 je izjavila: "Meni su referentni mislioci bili Codreanu i Evola. Bila sam i ostala antiamerikanka."

Galeazzo Bignami, doministar u Salvinijevu ministarstvu infrastruktura, objavio je svoju fotografiju u SS-ovski crnoj odori i s nacističkom partijskom trakom oko nadlaktice. U biografiji navodi da je "vatreno krštenje" imao kad je lijepio letke neofašističkog pokreta MSI, prethodnika Braće Italije, protiv dolaska u grad secesionista Umberta Bossija, osnivača Lige, koga je naslijedio na čelu te stranke baš vicepremijer Matteo Salvini.

Augusta Montaruli, doministrica sveučilišta i znanstvenog istraživanja, također se diči fotografijama pred Mussolinijevim grobom u Predappiju na kojima pozdravlja podignutom rukom i nosi križ, doduše keltski.

Paola Frassinetti, doministrica obrazovanja, udala se u obitelj u čijem restoranu je dragi gost više puta bio Aleksandr Dugin, ekstremistički ideolog putinizma, te se ondje s njime srdačno družila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:58