BORBE U UKRAJINI

NAGLA ESKALACIJA Crta bojišnice miče se na zapad: 'Moramo se pregrupirati i zaustaviti Putina!'

'Stanje na bojišnici nije dobro. Borbe su se zaoštrile i vratile na razinu prije mirovnog ugovora'
 AFP

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je u četvrtak sastanak s glavnim stožerom kako bi se organizirao odgovor na rusku "agresiju" na istoku Ukrajine, objavio je njegov ured.

Ukrajinski vođa i dužnosnici za obranu razgovarat će o "načinima pregrupiranja snaga i zaustavljanja (ruske) agresije" kaže se u službenom priopćenju.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak ujutro da je napustila ključni položaj, zračnu luku u Donecku.

U međuvremenu, borbe u Ukrajini se zaoštravaju i vraćaju na razinu prije primirja sklopljenog ugovorom iz Minska, a gdjekad su i gore nego tada, rekao je u četvrtak glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove.

"Stanje na bojišnici nije dobro. Borbe su se zaoštrile i vratile na razinu prije mirovnog ugovora (...) a u nekim slučajevima je i premašuju", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nakon sastanka vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza.

General Breedlove je rekao da su proruske pobunjeničke snage na nekim područjima "pomaknule crtu bojišnice na zapad".

Nije htio potvrditi broj od navodnih 9.000 ruskih vojnika raspoređenih na istoku Ukrajine koji je dan ranije iznio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

No rekao je da je NATO otkrio znakove prisutnosti "sustava protuzračne obrane" i elektroničkih vojnih sustava kojima su prije bili opremljeni ruski vojnici.

"Istu vrstu opreme sada vidimo na istoku Ukrajine", istaknuo je.

Zadnjih dana sukob u Ukrajini se ponovo rasplamsava. Barem 41 osoba je poginula u zadnja 24 sata na istoku zemlje, po podatcima koje je agencija France Presse dobila od službenih izvora.

Četvrtak je bio jedan od najtežih dana u zadnjih više od devet mjeseci sukoba, kada su poginule barem 34 osobe, dok se ukrajinska vojska pred pobunjenicima povlači iz strateške zračne luke u Donecku.

Ukrajinska vojska drži položaje prema ruskim vojnicima i pobunjenicima

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u četvrtak da njegovi vojnici čvrsto drže položaje prema separatistima i ruskim snagama, nakon jačanja napada i povlačenja vladinih branitelja iz zračne luke u Donecku.

Porošenko, koji je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u srijedu rekao da Rusija u Ukrajini drži 9000 vojnika, sastao se s čelnicima ministarstva obrane kako bi donijeli plan za "pregrupiranje i zaustavljanje agresije".

"Na svim bojišnicama čvrsto držimo naše položaje", rekao je predsjednik na sastanku na kojem je naveo da su napadi neprijatelja deset puta jači nego prije.

Ranije u četvrtak objavljeno je da je najmanje osam osoba poginulo u Donecku kada je u bombardiranju grada, koji je do sada uglavnom bio pošteđen borbi, jedna granata pogodila trolejbus.

Glasnogovornik ukrajinske vojske objavio je u četvrtak da su se postrojbe ukrajinske vojske ponovo povukle s novog terminala zračne luke u Donecku, svog glavnog položaja oko kojeg su vodile teške borbe s proruskim separatistima.

Zračna luka Doneck je poprište neprestanih sukoba regularnih postrojbi i pobunjenika od svibnja. Proruski separatisti, koji kontroliraju dio zračne luke, pokrenuli su 15. siječnja ofenzivu kako bi se preuzeli kontrolu nad posljednjim položajima ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska je u nedjelju uspjela odbaciti napad pobunjenika zahvaljujući pojačanju u tenkovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:07