ŠEF BRITANSKE VOJSKE

‘Nagađanja da Putin nije dobro ili da će biti ubijen su puste želje, Rusija će biti prijetnja desetljećima‘

Režim u Rusiji je stabilan, a predsjednik Putin je uspio ugušiti bilo kakvu opoziciju, tvrdi šef britanskih oružanih snaga

Vladimir Putin, Tony Radakin (u krugu)

 Kremlin Pool/Alamy/Alamy/P/Kremlin Pool/Alamy/Alamy/P

Šef britanskih oružanih snaga odbacio je nagađanja da ruski predsjednik Vladimir Putin "nije dobro" ili da će biti ubijen kao "puste želje".

Načelnika glavnog stožera britanskih oružanih snaga, admirala Tonyja Radakina, pitali su može li Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači, biti "svrgnut" ili se suočiti s "promjenom režima".

No on je rekao Sophie Raworth u emisiji Sunday Morning show na BBC-ju: "Mislim da su neki komentari da nije dobro ili da će ga netko sigurno ubiti ili ga se riješiti, samo puste želje."

"Kao vojni profesionalci, vidimo relativno stabilan režim u Rusiji, predsjednik Putin je uspio ugušiti bilo kakvu opoziciju, vidimo hijerarhiju koja služi predsjedniku Putinu, tako da nitko na vrhu nema motivaciju izazvati predsjednika Putina i to je sumorno", rekao je.

Radakin je izjavio da će "izazov Rusije postojati" potencijalno "desetljećima u smislu Rusije kao prijetnje" i da sljedeći premijer mora znati da je Rusija "najveća prijetnja" Velikoj Britaniji.

Osvrnuvši se na svoj nedavni posjet Kijevu, rekao je da je ukrajinska vojska "apsolutno" vjerovala da će dobiti rat.

"Planiraju obnoviti cijeli svoj teritorij, a vide Rusiju koja se muči, Rusiju za koju procjenjujemo da je izgubila više od 30 posto svoje kopnene borbene učinkovitosti", dodao je.

"Što to zapravo znači je da je 50.000 ruskih vojnika poginulih ili ozlijeđenih u ovom sukobu, gotovo 1700 uništenih ruskih tenkova, gotovo 4000 uništenih oklopnih borbenih vozila koja pripadaju Rusiji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:51