‘DOUŠNIK LJUBAVI‘

Nadzirao je američke nuklearne projektile, a onda upoznao ‘Ukrajinku‘ na dejting stranici. Uslijedio je kaos...

Slater je tako optužen za urotu i neovlašteno otkrivanje informacija o nacionalnoj obrani

Američka nuklearna podmornica (ilustrativna fotografija)

 Mc2 Chase Stephens/u.s. Navy/Zuma Press/Profimedia/Mc2 Chase Stephens/u.s. Navy/zuma Press/profimedia

Umirovljeni pukovnik američke vojske optužen je za slanje povjerljivih podataka putem stranice za upoznavanje. David Franklin Slater (63) iz Nebraske bio je zaposlen do 2022. u američkom Strateškom zapovjedništvu (Stratcom) koje nadzire američki arsenal nuklearnih projektila te je ustanovljeno kako je nezakonito prenosio dokumente, piše BBC.

Slater je uhićen u subotu, a pred sud će izaći u utorak. Iz dokumenata objavljenih u ponedjeljak da se zaključiti kako je prosljeđivao informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koje je saznao iz povjerljivih Stratcomovih brifinga, osobi za koju je vjerovao da je žena u Ukrajini.

Tijekom dopisivanja više je puta upitan o tajnama američke nacionalne obrane, prema riječima tužitelja.

- Dragi, što se prikazuje na ekranima u specijalnoj sobi?? Vrlo je zanimljivo, stoji u poruci poslanoj 11. ožujka.

- Ti si moj tajni agent. S ljubavlju, stoji u odgovoru od 23. ožujka nakon što kontakt zatražio podatke o određenoj zemlji.

- Dragi moj Dave, hvala na vrijednim informacijama. Ti si moj doušnik ljubavi, spominje se u porukama.

U sudskim spisima ne navodi se koga je Slater kontaktirao niti naziv stranice za upoznavanje, a slučaj je istraživao FBI i Ured za posebne istrage Zračnih snaga.

- Pojedinci s pristupom strogo povjerljivim informacijama imaju određenu odgovornost. Optužbe protiv gospodina Slatera dovode u pitanje je li on izdao tu odgovornost, rekla je Susan Lehr, državna tužiteljica okruga Nebraska.

Slater je tako optužen za urotu i neovlašteno otkrivanje informacija o nacionalnoj obrani te mu prijeti do 10 godina zatvora ako ga proglase krivim.

Optužnica je objavljena nekoliko sati nakon što se američki zrakoplovac Jack Teixeira iz Zračne nacionalne garde Massachusettsa izjasnio krivim po šest točaka optužnice za nezakonito zadržavanje i prijenos informacija nacionalne obrane. Njemu pak prijeti do 16 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:58