HOROR

Nadrealna kampanja zastrašivanja u Berlinu: ‘Na prvi pogled možete vidjeti tko ovdje živi. Ostat ću kući jer me strah...‘

Žena je rekla kako nema neprijatelja, no smatra da je mezuza koja se nalazi na vratima njenog stana možda potaknula reakciju
 X/Screenshot

U četvrtak navečer na ulaznim vratima zgrade u berlinskom naselju Prenzlauer Berg netko je nacrtao Davidovu zvijezdu. Simbolika je to koja podsjeća na najmračnija razdoblje njemačke povijesti kad su nacisti obilježavali sve Židove i njihove kuće upravo takvim šesterokrakim zvijezdama. Berlinska policija potvrdila je da je istraga u tijeku, prenosi Bild.de.

Bildova reporterka Antonia Yamin fotografiju je podijelila na X-u uz opis na hebrejskom. Razgovarala je s mladom ženom židovskih korijena koja živi u zgradi. Kad se vratila kući, ugledala je Davidovu zvijezdu i ostala u šoku. Odmah je nazvala berlinsku policiju iz koje su joj poručili da nemaju slobodnih policajaca te da incident prijavi preko interneta.

- Savjetovali su mi da uklonim Davidovu zvijezdu kako ne bi izazvala daljnje reakcije. Danas neću ići u sinagogu niti govoriti hebrejski na ulici, rekla je.

Grafit su ona i prijatelj uspješno uklonili acetonom. Policija je još uvijek nije kontaktirala, ali su potvrdili da je istraga u tijeku zbog poticanja na mržnju i oštećivanja imovine.

Žena je rekla kako nema neprijatelja, no smatra da je mezuza koja se nalazi na vratima njenog stana možda potaknula reakciju.

- Ako ste upoznati s tim, na prvi pogled možete vidjeti tko ovdje živi. Govorim hebrejski, razgovaram na telefon na hebrejski i nosim Davidovu zvijezdu. Razmišljala sam da ostanem kod kuće jer me strah da bi situacija mogla eskalirati, zaključila je mlada žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:46