BIZARNA OPERACIJA

NACISTI U AUSCHWITZU UZGAJALI ZEČEVE Logoraše pogubljivali ako ih nisu hranili s dovoljno poštovanja

U njemačkim arhivima otkrivena je bizarna nacistička 'Operacija Munchkin' šefa SS-a u sklopu koje su u koncentracijskim logorima uzgajali zečeve

Šef zloglasnog SS-a Heinrich Himmler, prije nego što se bavio istrebljivanjem svih "neprijatelja Reicha" u koncentracijskim logorima, bio je stručni uzgajivač kokoši. Kako otkrivaju njemački arhivi, upravo je Himmler došao na ideju da se u koncentracijskim logorima uzgajaju angora zečevi za dobivanje krzna od kojeg bi se izrađivali kaputi za pilote, čarape za podmorničare i toplo zimsko donje rublje za pješaštvo.

Uz izgladnjele i izmučene logoraše Auschwitza i ostalih trideset logora postojale su tako ugodno prostrane i zagrijane zečje nastambe, gdje su logoraši morali hraniti zečeve povrćem kojeg sami nisu smjeli ni okusiti.

Ovaj monstruozan Himmlerov program pokrenut je 1941., i prema podacima iz njegove knjige koju je bio sakrio u svom domu u Bavarskoj, do kraja godine brojao je 6,500 zečeva, a do 1943. godine 25.000 zečeva.

Neki od logoraša koji su morali skrbiti o zečevima bili su čak pogubljeni kad bi njihovi nadzornici iz SS-a pomislili da se ne odnose prema zečevima s dovoljno poštovanja.

"Operacija Munchkin" prekinuta je do kraja 1943., kada su se ratne prilike počele okretati protiv nacista . Cinično-sadističkim uzgojem zečeva u logorima dobiveno je ukupno nešto manje od pet tona vune, piše Spiegel .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:41