TRESU SE TEMELJI

Nacija im je u džepu, njihov bankrot zaledio bi Ameriku: ‘Ima nas 5 milijuna, a imamo hrpu oružja!‘

U dubokim su pravosudnim i financijskim problemima

Donald Trump s čelnicima NRA-a

 Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/afp/profimedia

Donedavno praktički svemoguća, bogata i s bulumentom političara u džepu, glavna američka organizacija za promicanje prava na držanje oružja, National Rifle Association (NRA), nalazi se u dubokim financijskim i pravosudnim problemima te se suočava s dramatičnim osipanjem članstva.

Povijesno poznata po davanju potpore republikanskim predsjedničkim kandidatima, u kampanji 2016. godine poduprla je Donalda Trumpa donacijama vrijednima 31 milijun dolara te uputom članstvu da mu podare glasove, što je bivšem predsjedniku dijelom otvorilo put do Bijele kuće. Trenutačna situacija, međutim, ukazuje na opadajući utjecaj i moć NRA na republikanskim predizborima i izborima.

image

Donald Trump bio je govornik na 152. godišnjoj konvenciji NRA u Indianapolisu

Alex Wroblewski/Afp/Profimedia

Pad je, ironijom sudbine, počeo odmah nakon Trumpova izbora. Interni sukobi, međusobne optužbe za korupciju i drugi pravni izazovi ozbiljno su utjecali na financije organizacije i njezin javni ugled. Dugogodišnji izvršni direktor Wayne LaPierre odstupio je uoči građanskog suđenja za korupciju u New Yorku gdje se suočava s optužbama za zloporabu milijuna dolara za osobne troškove. Suđenje je razotkrilo ekstravagantne troškove, uključujući putovanja privatnim zrakoplovom, luksuznu vilu od šest milijuna dolara, egzotične odmore, privatnu jahtu i božićne darove vrijedne 65 tisuća dolara - sve plaćeno iz zajedničke kasice NRA.

image

CEO NRA Wayne LaPierre na summitu konzervativaca CPAC u Orlandu

Chandan Khanna/Afp/Profimedia

Izrečeno brojkama, od 2016. godine do danas osulo se 50 posto članstva, što je za sobom povuklo i pad prihoda od 40 posto, prenosi The Washington Post. Istodobno su pravni troškovi narasli na više od 181 milijun dolara između 2018. i 2022. godine.

Rupe u budžetu samo rastu

Budući da je kampanja iz 2016. ostavila rupu u budžetu NRA od oko 46 milijuna dolara, potrošnja na kampanju za Trumpov reizbor 2020. pala je za 46 posto u odnosu na prethodni ciklus, na oko 17 milijuna dolara. Članarine su se smanjile sa 170 milijuna dolara u 2018. na 83 milijuna dolara u 2022., prema poreznoj evidenciji o kojoj izvješćuje Washington Post.

Od 2016. do 2022. NRA je izvijestila o manjku proračuna u pet od tih sedam godina, završivši 2022. u gubitku od 22,5 milijuna dolara, pokazuju podnesci. Organizacija je morala smanjiti investicije u vlastito članstvo, kao što su treninzi pucanja iz vatrenog oružja, lovačke usluge i slično, što je samo pridonijelo bijegu članova. Dok se LaPierre 2013. godine, u zenitu NRA, hvalio kako je organizacija na putu do deset milijuna članova, danas ih ima upola manje od toga, objavio je Newsweek.

Pravni troškovi nabujali su od oko sedam milijuna dolara 2017. do prosječno 36 milijuna dolara godišnje u sljedećim godinama, piše WP. Kako se zahuktavaju republikanski predizbori, neki priznaju da NRA možda nedostaju resursi za značajnu potporu kampanji bivšeg predsjednika.

"Predsjednička utrka uvijek je važna, ali NRA ima ograničene resurse i treba maksimalno povećati svoj utjecaj", rekao je David Keene, dugogodišnji član Uprave i bivši predsjednik organizacije za Washington Post.

Grupa je bila najpoznatija po promicanju streljačkog sporta, lova i sigurnosti vatrenog oružja sve do 1975. kada je NRA pokrenula agresivno lobiranje i operaciju kontaktiranja birača, što je naposljetku postalo njezin zaštitni znak. LaPierre, iskusan politički radnik, preuzeo je NRA 1991. i izgradio jaku organizaciju koja je mogla donositi ili kršiti zakone i kampanje.

Primjer političke moći NRA dogodio se krajem 2012. kada je naoružani napadač ubio 26 ljudi, uključujući 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u saveznoj državi Connecticut. Samo tjedan dana nakon masakra LaPierre je optužio aktiviste za kontrolu oružja za širenje straha i zahtijevao naoružane čuvare u školama. Demokrati i republikanci priklonili su se oružarskom lobiju, a zakonodavci su glasali protiv prijedloga da se uvede automatska sigurnosna provjera prilikom kupnje oružja te zabrana poluautomatskog oružja.

Značajni izazovi s još radikalnije desnice

Iako su izazovi NRA značajni, oni ne znače nužno propast za širi pokret za pravo na oružje. Njegov utjecaj i dalje postoji unutar Republikanske stranke. Druge krajnje desničarske skupine za pravo na oružje imale su koristi od unutarnjih sukoba NRA i dramatično su narasle tvrdeći da je NRA - previše liberalna. Prije svega, tu je riječ o udruzi Gun Owners of America.

Pristaše NRA slučaj protiv LaPierrea vide kao lov na vještice, slično kao što gledaju na sve slučajeve protiv Trumpa. Istodobno tvrde da snaga NRA ne leži samo u njezinim financijskim resursima, nego i u njezinu mobilizacijskom potencijalu, što je faktor koji ne bi trebalo zanemariti u izbornoj godini.

Prema izvješću Pew Research Centera, provedenom u lipnju prošle godine, između birača postoje oštre stranačke podjele: 79 posto ljudi koji često glasaju za republikance kaže da posjedovanje oružja povećava sigurnost u Sjedinjenim Državama, a 78 posto čestih birača demokrata kaže da to smanjuje sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26