UZBUNA U EUROPI

NA TRAGU ODBJEGLOG TERORISTA Francuzi u kanti za smeće našli eksplozivni pojas: 'Na večer masakra tu je bio Salah Abdeslam'

 AFP

Bruxelles će i u utorak ostati pod opsadom uz najviši, četvrti, stupanj uzbune zbog neposredne prijetnje od terorističkih napada.

To je u ponedjeljak predvečer obznanio belgijski premijer Charles Michel nakon višesatnog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

On je najavio da će i u utorak škole i metro u Bruxellesu ostati zatvoreni, ali da se planira njihovo otvaranje u srijedu.

"OCAM (Koordinacijski organ za analizu prijetnji) odlučio je zadržati uzbunu na razini 4 u području Bruxellesa, što znači da je prijetnja ozbiljna i neposredna", rekao je Michel.

"Ostaju isti potencijalni ciljevi terorističkih napada: javni prijevoz, trgovački centri i ulice", dodao je Michel.

U međuvremenu, belgijsko je tužiteljstvo objavilo kako su jednu od osoba uhićenih u velikoj policijskoj operaciji izvedenoj u nedjelju kazneno prijavili zbog povezanosti s terorističkim napadima na Pariz.

Ime ove osobe zasad nije objavljeno, a većina ostalih jučer uhićenih su pušteni na slobodu. Nije poznato ni kakvu je konkretnu ulogu ova prijavljena osoba navodno odigrala u napadima na Pariz, u kojima je ubijeno najmanje 130 ljudi, a više od 350 ih je ozlijeđeno.

Eksplozivni pojas u kanti

Prema informacijama agencije Associated Press, francuska je policija potvrdila da je u južnom pariškom predgrađu Montrougeu u ponedjeljak pronađen eksplozivni pojas bez detonatora.

Navodno je na njega nabasao jedan komunalni djelatnik tijekom čišćenja ulice. Bio je odbačen u kanti za smeće. Policija analizira pojas kako bi provjerila je li na bilo kakav način povezan s napadima na Pariz 13. studenoga.

Izvor blizak istrazi za AFP je otkrio da su analizom mobitela kojim se koristio bjegunac Salah Abdeslam utvrdili da je on tijekom kobne večeri boravio blizu Montrougea, u općini koja graniči s Chatillonom, zbog čega su već počele kolati špekulacije da je to bio njegov pojas, a što ide u prilog ranijim tezama da je Salah u posljednji trenutak zbog straha odustao od suicida.

Naknadno je AP izvijestio da je u pojasu pronađen plastični eksploziv TATP, isti kakav su koristili drugi napadači na Pariz, a otkriveni su i vijci, kojima su bili ispunjeni i pojasevi ostalih terorista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:14