KORAK PO KORAK

Na TikToku podijelila cijeli tijek poroda bez cenzure: ‘Upravo rađam svoje peto dijete‘

Chrissy redovito piše blogove i objavljuje postove o životu majke, a za svoj posljednji video kaže da je htjela pomoći drugim ženama
 TikTok/Screenshot

Chrissy Horton iz San Diega u Kaliforniji odlučila je podijeliti snimku poroda svog petog djeteta sa željom da pokaže drugim ženama što mogu očekivati. Na TikToku je podijelila trominutni videozapis koji prati sve faze poroda, od početka trudova do putovanja u bolnicu i konačnog dolaska bebe na svijet, prenosi Daily Mail.

@hortonlane What it’s like to give birth! Come with me as I deliver my 5th baby. When I was pregnant with my first baby I had no idea what to expect when giving birth. I wish I had someone to walk me through how long labor could potentially be, the interventions that are used, and what my options were. So I decided to document and share my entire birthing experience from start to finish. I begin recording as my first serious contractions took place. I had been experiencing Braxton Hicks for several weeks at this point, but on this day the contractions were different. They were stronger and I could feel my whole uterus contracting, rather than just a localized area. They became stronger and I began breathing heavier. That’s when I knew the contractions needed to be timed. They say you know it’s time to leave for the hospital when your contractions are happening at least every 5 minutes, last for one minute each, and have been happening consistently for 1 hour. It’s called the 5-1-1 rule. I birth big babies, I am talking over 10 lbs, and never once was a c-section mentioned to me just because of their size. I have had an epidural for all my births so for baby number 5 I really wanted to try to have an unmedicated birth. Unfortunately I didn’t make it. I was close, but I knew I would lack the strength to push if I continued to suffer and fight the pain. I have actually enjoyed my epidural births! They allowed me to relax and be more present for the experience. Being able to relax is key too. Each time I tried to birth unmedicated labor wouldn’t progress. Please note, this is just my personal experience. Everyone is going to have a different birth story ?❤️ #givingbirthbelike #birthstory #birthstorytime #pregnantmama #pregnancyvlog #momtobe2023 #hospitalbag #givingbirthisnojoke #postpartumrecovery #10lbsbaby #hospitalbirth #hospitalbagessentials #pregnantmama #41weekspregnant #epiduralbirth #naturalbirth #unmedicatedbirth ♬ original sound - Chrissy Horton

Moguće ju je vidjeti kako se snažno trese u bolničkom krevetu, ali uvjerava gledatelje da je to normalno i dio procesa. Nekoliko sekundi kasnije, upozorava da će uskoro situacija postati ozbiljna i savjetuje ih da stišaju zvuk na svojim mobitelima.

Snimka je na TikToku pregledana više od osam milijuna puta te je dobila brojne pohvale žena. Između ostalog, snimila je i kateter koji je dobila nakon što je primila epiduralnu kao i da je nakon poroda i dalje izgledala trudno jer joj se maternica još nije smanjila.

Početak snimke prikazuje Chrissy kojoj kreću trudovi. U to je vrijeme sama s bebom kod kuće jer je suprug odveo njihovo troje djece na trening. Skočila je na lotu za vježbanje i skakutala gore-dolje kako bi što prije pokrenula porod. U 22 sata se istuširala, spremila za spavanje i stavila na pranje hrpu rublja jer nije htjela da ju na povratku iz rodilišta dočeka prljava odjeća. U dva ujutro se budi jer više nije mogla podnijeti bolove, a trudovi se pojavljuju u sve manjim razmacima.

- Trudovi su bili u razmaku od pet minuta, pozvala sam mamu da pripazi na djecu da bismo mogli otići u bolnicu. Oko tri ujutro sam požalila što nisam ranije došla u bolnicu da dobijem epiduralnu. Vodenjak mi još nije pukao, znala sam da će postati još gore, kaže Chrissy u snimci.

Kad su stigli u bolnicu, na snimci se vidio dio parkirališta koji je još uvijek u izgradnji zbog čega su morali parkirati na četvrtom katu i ići stepenicama jer nije htjela riskirati da zaglavi u liftu. U 3.30 bolovi su postali jači, bila je proširena oko osam centimetara, primila je epiduralnu i umetnut joj je kateter.

- Nisam više mogla izdržati, epiduralna mi je pomogla da se opustim i onda su stvari počele napredovati. Uvijek se bojim iako mi je ovo peti porod, kaže Chrissy.

Dok je suprug tješi, bolničarka joj govori da se namjesti kao da mora obaviti veliku nuždu. Iako u velikoj boli, šali se i pita može li dijete samo izaći ili mora nastaviti tiskati. Medicinski tim odgovara joj beba stiže i da tiska tek nekoliko minuta. Beba dolazi na svijet, a Chrissyni strahovi nestaju kad joj kažu da je porod prošao bez njenih pucanja.

- Kad se rodio, stavili su ga na moja prsa i tamo provjeravali njegove vitalne funkcije. Zatim smo napravili odgođeno rezanje pupčane vrpce koje se radi do deset minuta nakon rođenja. Nakon sat vremena, beba se izvaže i izmjeri, rekla je majka.

Sljedeći kadar prikazuje Chrissy nakon što je rodila s još uvijek velikim trbuhom, pa objašnjava da je to zato što se maternica još nije smanjila. Da čekaju svoje peto dijete, Hortonovi su doznali u proljeće 2022. godine. Chrissy redovito piše blogove i objavljuje postove o životu majke, a za svoj posljednji video rekla je da je htjela pomoći drugim ženama.

- Kad sam bila trudna sa svojim prvim djetetom, nisam imala pojma što mogu očekivati. Voljela bih da sam imala nekoga tko bi me proveo kroz to koliko porođaj može trajati, što se koristi i koje su moje mogućnosti. Odlučila sam svoje iskustvo porođaja dokumentirati od početka do kraja. Imajte na umu da je ovo samo moje osobno iskustvo i da će svatko imati drugačiju priču o porodu, zaključila je Chrissy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:08