LOV NA PREVARANTA

‘Na svoj rođendan shvatila što se dogodilo, bila sam ponižena! Ovo je čovjek koji stoji iza svega‘

Mreža prevaranata opljačkala je ljude za više od milijardu dolara, sve je počelo na društvenim mrežama

David Kezerashvili

 Boris Horvat/Afp/Profimedia/Boris Horvat/afp/profimedia

Više od godinu dana BBC je istraživao lažnu globalnu trgovačku mrežu različitih investicijskih fondova koja je prevarila mnoge kupce za skoro milijardu eura. Njihova istraga je otkrila prave razmjere ove velike prevare, ali i identitete pojedinaca u mreži koja stoji iza svega.

Ova je mreža policiji poznata kao grupa Milton. To su ime izvorno koristili sami prevaranti, no prestali su ga koristiti 2020. godine. BBC je otkrio 152 investicijska fonda, uključujući i Solo Capitals, koji su dio te mreže. Djeluju ciljano na ulagače i prevare ih za tisuće, a u nekim slučajevima i stotine tisuća funti.

Jedan je investicijski brend grupe Milton čak sponzorirao prvoligaški španjolski nogometni klub i oglašavao se u velikim novinama, stvarajući tako kod potencijalnih ulagača kredibilitet.

Racije u pozivnim centrima

Njemačka i gruzijska policija u studenom prošle godine provele su racije u pozivnim centrima u gruzijskom Tbilisiju. Na ekranima računala vidjeli su se britanski brojevi telefona, a na njih su se javili Britanci koji su rekli da su upravo uložili novac. Na jednom papiriću su bile ispisane poruke poput ‘vlasnik kuće‘, ‘50.000 ušteđevine‘, ‘iz Poljske, britanski državljanin‘, ‘50.000 u dionicama‘. Uz ime jednog Britanca je stajala poruka da ima ušteđevinu manju od 10.000 te da bi se prevara trebala odviti ubrzo.

Jedna od žrtvi je 75-godišnji Jan Erik, kojeg je nazvao muškarac iz trgovačkog poduzeća Solo Capitals i predstavio se kao William Grant. Stariji čovjek je najprije rekao da nije zainteresiran, nakon čega ga je ‘Grant‘ pitao je li zainteresiran za zaradu. Jan Erik iz Švedske mu je rekao da je već jednom bio prevaren te je izgubio milijun švedskih kruna. No pozivatelj to već zna i govori mu da će mu pomoći vratiti taj novac. On samo treba uplatiti 250 funti depozita, a Solo Capitals će uz pomoć svojeg posebnog softvera pronaći njegov izgubljeni novac i vratiti ga.

Snimka ovog telefonskog razgovora se pušta novim zaposlenicima Solo Capitalsa kao primjer dobre prevare.

Oglas na društvenim mrežama

Većina žrtava stupi u kontakt s prevarantima nakon što im se prikaže oglas na društvenim mrežama. U roku od 48 sati obično prime telefonski poziv u kojem im se kaže da bi dnevno mogli ostvariti zaradu od 90%. S druge strane telefona obično je pozivni centar s obilježjima legitimnog poslovanja: uredom, odjelom ljudskih resursa, mjesečnim ciljevima i bonusima, natjecanjem za najboljeg prodavača i slično. Ali postoje i neki elementi koji se ne nalaze u legitimnom poslovanju, kao što su pisane upute o tome kako pronaći slabosti potencijalnog ulagača i okrenuti ih u svoju korist.

Od prvog telefonskog poziva žrtve se preusmjerava na regulirane tvrtke, a ponekad i na offshore subjekte. Neke je žrtve broker instruirao na investicije koje su osmišljene da investitor izgubi novac, a broker ga zaradi. Nekima se pak kaže da na svoje računalo skinu softver koji prevarantu omogućuje da daljinski upravlja njihovim računalom i trguje za njih. Neki kupci misle da zaista trguju, no njihov novac jednostavno nestaje.

- Žrtve misle da imaju pravi račun s pravom tvrtkom, no nema pravog trgovanja, radi se samo o simulaciji, rekao je bivši zaposlenik Milton grupe koji je radio u njihovom uredu u ukrajinskom Kijevu.

Novinari BBC-ja su kontaktirali jednu od platformi za trgovanje Milton grupe, Coinevo. Rečeno im je da mogu ostvariti 70, 80 ili 90% povrata u jednom danu te da pošalju Bitcoin u vrijednosti od 500 dolara kao polog za početak trgovanja. Zatražena je i kopija putovnice, a Coinevo je otkrio da se radi o lažnoj kopiji putovnice dva mjeseca kasnije.

Novac je bio podijeljen u manje frakcije i kretao se kroz mnogo različitih Bitcoin novčanika, no svi su bili povezani s grupom Milton.

Louise Abbott, odvjetnica specijalizirana za kriptovalute i prijevare, istražila je tijek novca i rekla da se radi o organiziranom kriminalu velikih razmjera. Pojasnila je da je novac raspoređen na više bitcoin novčanika kako bi bilo što teže da ga se kasnije pronađe.

Idealna žrtva

Prevaranti se najčešće sprijatelje s usamljenim ljudima. Kao friška umirovljenica, Jane je bila savršena meta. Imala je ušteđevinu od gotovo 20.000 funti i mislila je da bi taj novac, pametno uložen, mogao dopuniti njezinu mirovinu u budućnosti. Na internetu je vidjela oglas za tvrtku EverFX, koja je tada bila jedan od glavnih sponzora prvoligaša španjolskog nogometnog kluba Sevilla FC. Nogometne zvijezde su reklamirale platformu za trgovanje na društvenim mrežama, a Jane je provjerila i otkrila da ju je regulirala Uprava za financije Ujedinjenog Kraljevstva.

Poslala im je poruku putem njihove web stranice, nakon čega je primila telefonski poziv Davida Hunta iz Odese u Ukrajini. Odmah joj se svidio, a smatrala je da zna puno o tome kako funkcioniraju tržišta.

Ubrzo je s njim razgovarala gotovo svakog jutra i otkrila mu za što joj je sve trebao novac: popravak krova, pomoć za mirovinu... On je te informacije iskoristio da ju prevari, a tijekom idućih nekoliko mjeseci, Jane je uložila oko 15.000 funti. Nije joj dobro išlo pa ju je Hunt savjetovao da povuče taj novac i uloži ga u drugu platformu za trgovanje, BproFX, gdje bi mogla ostvariti bolje povrate novca. Jane mu je vjerovala, no nije znala da je BproFX neregulirana offshore kompanija. Regulatorni status EverFX-a nije ga spriječio u prevari građana Velike Britanije, no prelazak na BproFX onemogućio je bilo kakvu zaštitu prema zakonima te zemlje.

Jane je tako u rujnu 2020. uložila 20.000 funti, no nastavila je gubiti novac.

Na isti su način prevarene i druge žrtve, poput Barryja Burnetta iz Londona, koji je počeo ulagati u EverFX, no nakon nekoliko dobitaka je odjednom u 24 sata izgubio više od 10.000 funti. Savjetnik ga je nagovorio da uloži još 25.000 funti kako bi se izvukao iz problema.

Na kraju je izgubio ukupno 12.000 funti, a Jane čak 27.000.

- Na svoj rođendan shvatila sam što se dogodilo. Bila je pandemija i moja obitelj je organizirala malo druženje na otvorenom. Donijeli su mi tortu, ja sam pokušala biti sretna, ali zapravo sam se osjećala tako poniženom. Kao da ne želim više biti na ovom planetu, ispričala je Jane, kojoj je trebalo nekoliko mjeseci da smogne hrabrosti i ispriča nekome što joj se dogodilo.

Imena iz Panamskih papira

Istraživanjem dokumenata Milton grupe, stalno se pojavljivalo pet istih imena navodnih direktora: David Todua, Rati Tchelidze, Guram Gogeshvili, Joseph Mgeladze i Michael Benimini. Novinari BBC-ja su ta imena potražili u Panamskim papirima i otkrili da su četiri imena navedena kao direktori u tvrtkama koje su prethodile Milton grupi. Mnoge od tih kompanija dovele su do Davida Kezerashvilija, bivšeg službenika gruzijske vlade koji je dvije godine bilo ministar obrane te zemlje.

image

David Kezerashvili

Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia/Attila Kisbenedek/afp/profimedia

On je smijenjen s mjesta ministra, a kasnije je u odsutnosti osuđen za pronevjeru više od 5 milijuna eura vladinog novca. U to je vrijeme živio u Londonu, a Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo je zahtjev Gruzije za njegovim izručenjem.

Nije bilo javno dostupnih dokumenata koji povezuju Kezerashvilija s ovom mrežom Milton grupe, no u Panamskim se papirima njegovo ime stalno pojavljivalo kao osnivača ili početnog dioničara u nekoj od matičnih tvrtki u toj mreži.

On je vlasnik poslovne zgrade u Kijevu u kojoj se nalazio centar za prevare, kao i ureda u Tbilisiju u kojem su bile neke od istih tvrtki. Otkriveno je i da je Kezerashvili blizak sa svima iz grupe Milton, a prijatelj je na Facebooku s najmanje 45 osoba povezanih s prijevarama grupe Milton.

On je preko svojih odvjetnika negirao bilo kakvu umiješanost, a rekao je da je EverFX prema njegovim saznanjima legitiman posao.

Jane je raznim putevima pokušala doći do svojeg izgubljenog novca, no bezuspješno. Policija ništa nije uspjela napraviti, a ni njezina banka nije mogla pomoći. Jane je učinila jedino čega se mogla sjetiti - pisala recenzije na internetu za tvrtke koje su je prevarile kako bi upozorila ljude da ne nasjedaju na slične prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:53