UŽARENA ATMOSFERA

NA RUBU RATA Ruski marinci s jurišnim puškama opkolili ukrajinske granične policajce

Ukrajinska policija u interventnoj opremi zatvorena je u graničnoj postaji s blokiranim vratima i prozorima
 YouTube

BALAKLAVA - Najmanje 30 muškaraca u odorama ruske Crnomorske flote i s automatskim puškama okružili su u petak jednu postaju ukrajinskih graničnih čuvara u blizini Sevastopolja.

Novinar Reutersa javlja da je na području četvrti Balaklave vidio ukrajinsku graničnu policiju u kacigama i interventnoj opremi zatvorenu u graničnoj postaji, sa zatvorenim metalnim vratima i metalnim štitovima na prozorima.

Vojnik koji se identificirao kao časnik Crnomorske flote rekao je: "Ovdje smo... kako se ne bi ponovio Majdan."

JANUKOVIČ PORUČIO 'Borit ću se za Ukrajinu, vlast su preuzeli fašistički huligani'

Ukrajinska granična služba objavila je prije da su ruski vojnici blokirali jednu graničnu postaju u Balaklavi.

Crnomorska flota ima bazu u Sevastopolju, ali Moskva niječe da njezine snage sudjeluju u eskalaciji napetosti na Krimu, nakon što su naoružani separatisti zauzeli zgrade pokrajinskog parlamenta i vlade te dvije zračne luke.

Rusija ističe da nije prekršila sporazum o kretanju svoje vojske na Krimu te da događaje na poluotoku drži rezultatom unutarnjih političkih sporova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo u priopćenju kako odbija poziv na razgovore o Krimu s ukrajinskim čelništvom.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je u petak u ruskom Rostovu na Donu da nije zatražio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Mislim da je bilo kakva vojna akcija u ovoj situaciji neprihvatljiva", rekao je. "Ne planiram zatražiti vojnu potporu."

Istaknuo je da Krim, jedina ukrajinska regija s etnički ruskom većinom, treba ostati u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:47