NA DAN NEOVISNOSTI

Na prosvjedu u Brazilu više desetaka tisuća ljudi: Predsjednik Bolsonaro zaprijetio Vrhovnom sudu

Bolsonaro je uputio tu poruku predsjedniku Vrhovnog suda Luizu Fuxu, referirajući se na suca Alexandra de Moraesa
 Miguel Schincariol/AFP

Više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u Brazilu u utorak na Dan neovisnosti, ističući antidemokratske slogane u znak podrške predsjedniku Jairu Bolsonaru.

Bolsonaro je u govoru u Braziliji zaprijetio predsjedniku Vrhovnog suda, a održao ga je ispred prosvjednika koji su doputovali iz raznih dijelova zemlje.

image
Paulo Lopes/AFP

“Ili će šef ovog tijela držati pod kontrolom (suca Alexandra de Moraesa), ili će ovo tijelo trpiti ono što ne želimo”, kazao je Bolsonaro uputivši tu poruku predsjedniku Vrhovnog suda Luizu Fuxu, referirajući se na suca Alexandra de Moraesa.

image
Paulo Lopes/AFP

image
Miguel Schincariol/AFP

Moraes je odgovoran za istragu financiranja i organizacije djelovanja koja su za cilj imala napade na demokraciju i demokratske institucije, a već je naredio uhićenja Bolsonarovih saveznika i militanata.

Pristalice Bolsonara na demonstracijama u utorak nosili su natpise koji su izražavali prijetnje Vrhovnom sudu i Kongresu. Bolsonaro je podizao tenzije uoči Dana nezavisnosti autoritativnim prijetnjama, a promatrači su ih opisali kao pokušaje mobilizacije svojih pristalica.

image
Miguel Schincariol/AFP
image
Miguel Schincariol/AFP

Njegovi podržavatelji u utorak su se okupili u desetak brazilskih gradova, no u Brazilu su održane i demonstracije protiv Bolsonara, među ostalim u Braziliji, Rio de Janeiru i Sao Paolu.

Među Brazilcima pada podrška Bolsonarovoj administraciji, a prema anketi s početka srpnja, 51 posto ispitanika bilo je protiv njegovih politika, što je najgori rezultat od kada je Bolsonaro 2019. godine preuzeo vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:58