‘TOPLINSKI ČEKIĆ‘

Na pomolu pobuna građana u Njemačkoj, za sve su krivi novi bojleri: ‘Čemu sad to?‘

Zabrinutost zbog visokih troškova i strogih rokova povezanih s prelaskom s plinskih ili uljnih kotlova na toplotne pumpe, izazvala je otpor

Ilustrativna fotografija

 Frederic Scheiber/Afp/Profimedia/Frederic Scheiber/afp/profimedia

Vladin prijedlog zakona koji efektivno zabranjuje instalaciju novih plinskih bojlera u Njemačkoj od sljedeće godine izazvao je snažan otpor u javnosti. Namjera je zakonodavnog prijedloga, nazvanog "toplinski čekić" (Heizhammer), da se novoinstalirani sistemi za grijanje napajaju obnovljivim izvorima energije u najmanje 65 posto slučajeva, što se smatra ključnim za postizanje cilja, da do 2045. godine zemlja bude neutralna u emisiji ugljika. Međutim, zabrinutost zbog visokih troškova i strogih rokova koji su povezani s prelaskom s plinskih ili uljnih kotlova na toplotne pumpe, izazvala je otpor.

Prijedlog zabrane izazvao je krizu u vladi kancelara Olafa Scholza, što je dovelo do žestokih rasprava i odgađanja parlamentarne rasprave. Slobodno-demokratska stranka (FDP), članica koalicije, tvrdi da prijedlog zakona zahtijeva daljnje izmjene. Također, tvrdi da se 70 posto ispitanika u nedavnom istraživanju izjasnilo za povlačenje zakonodavnog prijedloga.

Podrška Zelenoj stranci koja je predložila zakon opala je, što odražava zabrinutost javnosti. Iako postoji suglasnost o potrebi promjene načina grijanja zgrada u Njemačkoj, pri čemu fosilna goriva trenutačno čine 75 posto izvora grijanja stambenih objekata, kritičari tvrde da tranzicija ne bi trebala biti užurbana. Vlada tvrdi da se veliko smanjenje emisija CO2 može postići samo ako obnovljivi sistemi, poput toplotnih pumpi, zamijene plinske bojlere.

Nastali su i nepredviđeni problemi jer pojedinci pokušavaju izbjeći zabranu instaliranjem plinskih kotlova prije roka 1. siječnja. Neizvjesnost oko zakonodavnog prijedloga prouzročila je 100-postotno povećanje prodaje plinskih bojlera u prvom tromjesečju ove godine.

Vlada obećava subvencije koje će pokriti 30 posto troškova instalacije toplotnih pumpi kako bi se ublažio financijski teret. Međutim, kašnjenje u obradi zahtjeva za subvencije i zabrinutost zbog nedostatka vodoinstalatera predstavljaju dodatne izazove. Naprezanje njemačke elektroenergetske mreže zbog povećane potražnje toplotnih pumpi također izaziva zabrinutost.

Stranke poput krajnje desne Alternative za Njemačku (Afd) iskorištavaju situaciju kako bi oslabile zelenu agendu.

- Ovaj Wärmewende jednostavno nije izvediv - rekao je zastupnik AfD-a Marc Bernhard tijekom rasprave u Bundestagu o tom pitanju u srijedu.

Protivnici tvrde da predloženi "Wärmewende‘‘, odnosno kako se popularno naziva ‘‘revolucija grijanja", nije izvediva zbog nedostatka stručnih radnika, nedovoljne opskrbe električnom energijom i financijskog pritiska na domaćinstva. Čak i oni koji su naklonjeni agendi o klimatskim promjenama izražavaju ljutnju zbog žurbe kojom se zakonodavni prijedlog gura naprijed, sugerirajući da bi izrada politike trebala inspirirati povjerenje umjesto da sije strah i neizvjesnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:34