ZAPANJUJUĆA SNIMKA

Na ovoj zgradi nije puknuo nijedan prozor, samo se prevrnula na bok; Stručnjak pojasnio što se dogodilo

U Turskoj je u nedjelju izdano 113 naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu

Ilustracija

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Potresi u Kahramanmaraşu izazvali su proteklog tjedna velika razaranja. Tisuće građevina uništeno je, a šokantna snimka koja se širi društvenim mrežama prikazuje zgradu u Adıyamanu, čija stakla na prozorima nisu ni popucala, no se cijela iz temelja prevrnula na bok.

Nurdagül Bozok (67), koja živi u zgradi pored, za novinsku agenciju Anadolu je rekla da se još uvijek nije oporavila od šoka izazvanog incidentom.

Njezin surpug, 72-godišnji Hasan Bozok pojasnio je kako se zgrada malo nagnula u prvom potresu, no kako ju je drugi skroz nagnuo na kuću koja se nalazi straga. Također, rekao je kako je zgrada bila stara samo godinu dana.

‘Ne možemo shvatiti zašto se tako prevrnula. Naša koja ima kat manje je starija, sagrađena je 1996. i nije jako oštećena‘, kazao je.

Navodno se radi o metodi gradnje u kojoj je temelj armirano-betonska ploča, no sve je napravljeno površno, zbog čega je došlo do naginjanja zgrade.

Dr. Sinan Cansız s građevinskog fakulteta Arel pojasnio je što se dogodilo.

"Prvo se radi ispitivanje terena i izrađuje temeljni elaborat, ako nije po propisima, treba napraviti sanaciju temelja. Ako se to ne učini, može doći do urušavanja tla. Tlo gubi nosivost i zgrada se ili prevrće ili tone", kazao je.

U Turskoj je u nedjelju izdano 113 naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:46