IZNENAĐENJE NA ‘LOKALU‘

Na izborima u Japanu pobijedila žena koja već 10 godina živi u - Belgiji: ‘Ne znam što ćemo sad, morat ću se preseliti...‘

Satoko Kishimoto već deset godina živi u belgijskom gradu Leuvenu sa suprugom i djecom

Satoko Kishimoto, nova načelnica Suginamija

 Screenshot/Youtube

Japanka koja živi u Belgiji izabrana je za načelnicu okruga u Tokiju nakon što je putem internetske kampanje, tijekom pandemije covida, osvojila simpatije Japanaca.

Satoko Kishimoto (47) koja već deset godina živi u belgijskom gradu Leuvenu sa suprugom i djecom, sada je postala načelnica okruga Suginami, u kojem obitava 550 tisuća ljudi, i koji je udaljen više od 14 tisuća kilometra od njezine kuće.

Kishimoto inače radi kao koordinatorica projekta za neprofitni institut Transnational Amsterdam, ali je posljednjih tjedana provela u Japanu u sklopu svoje kampanje. Uredila je i knjigu o alternativama privatizaciji vode, a na izborima je s 200 glasova razlike pobijedila dosadašnjeg konzervativnog načelnika.

Kishimotin suprug Olivier Hoedeman rekao je da je izborni rezultat bio "veliko iznenađenje" i da se još nisu odlučili preseliti u Japan jer njihov najmlađi sin još uvijek pohađa srednju školu.

- Tijekom pandemije covida-19, kada se sve događalo na internetu, Satoko je sudjelovala u japanskim online javnim debatama. Ona je jako zainteresirana za politiku i kroz svoj rad za Transnational Institute u Amsterdamu naučila je puno. Postala je vrlo popularna među pripadnicima progresivnog pokreta u Japanu i zamoljena je da se kandidira za načelnicu Suginamija - objasnio je njezin suprug za jedan flamanski radio.

Satoko je prvih 25 godina svog života provela u Japanu. Nakon toga se preselila u Nizozemsku, a potom u belgijski Leuven, gdje su ona i Hoedeman živjeli više od 10 godina i gdje je rodila dvoje djece.

Prema jednoj opciji o kojoj raspravlja obitelj, Kishimoto će se vratiti živjeti u Japan, a ostatak obitelji pridružit će joj se kasnije.

- Naš najmlađi sin je još u srednjoj školi i ima još nekoliko godina do kraja. Dakle, preseljenje u Japan neće biti tako lako. Moramo još razmisliti o tome - otkrio je Hoedeman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 19:35