GRENLAND

Na izborima trijumfirala glavna oporbena stranka, oponenet rijetkom rudarskom projektu

Lijevo-zelena stranka Inuit Ataqatigiit (IA) dobila je 37 posto glasova, a vladajuća socijaldemokratska stranka Siumut 29 posto
 Christian KLINDT SOELBECK/AFP

Grenlandska glavna oporbena stranka, koja se protivi rijetkom rudarskom projektu, osvojila je na parlamentarnim izborima više od trećine glasova te postala najvećom strankom u parlamentu.

Rezultati izbora, koje su pažljivo pratile međunarodne rudarske kompanije koje žele iskoristiti ogromne grenlandske neiskorištene resurse minerala, doveli su u pitanje rudarski kompleks Kvanefjeld na jugu tog arktičkog otoka na kojemu se nalazi jedno od najvećih nalazišta rijetkih zemnih metala.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, lijevo-zelena stranka Inuit Ataqatigiit (IA) dobila je 37 posto glasova, a vladajuća socijaldemokratska stranka Siumut 29 posto, pokazuju službeni rezultati.

Čelnika IA-e Mute Egede (34) prvi će pokušati sastaviti novu vladu.

Iako se ne protivi u potpunosti rudarstvu, u fokusu njegove stranke je okoliš. Tijekom kampanje zalagala se za zaustavljanje projekta Kvanefjeld.

Iako mnogi Grenlanđani smatraju rudarstvo važnim putem prema neovisnosti, rudnik Kvanefjeld godinama izaziva duboke podjele u vladi i među stanovništvom zbog zabrinutosti za okoliš.

Ovaj otok s 56.000 stanovnika dio je Danske, ali ima široku autonomiju.

Autonomni danski teritorij dobio je vlasništvo nad svojim golemim rudnim bogatstvima 2009. kad mu je proširena samouprava.

Ti resursi, njihova geopolitička relevantnost i lakši pristup zbog topljenja morskog leda čine Grenland zadnjih godina sve privlačnijim za svjetske supersile. Bivši američki predsjednik Donald Trump čak je 2019. ponudio da ga kupi.

Danska i grenlandska vlada jasno su dali do znanja da Grenland nije na prodaju, no Nuuk ipak želi privući strana ulaganja kako bi jednoga dana prekinuo financijsku 'pupčanu vrpcu' s Kopenhagenom.

Plan za iskapanje rijetkih zemnih metala i uranija mogao bi Grenlandu donijeti veliku zaradu.

U veljači je, međutim, izbila politička kriza kada je mlađi partner u vladi napustio vladajuću koaliciju zbog tog projekta, što je dovelo do prijevremenih parlamentarnih izbora koji su se održali u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 21:42