Otkako je počela pandemija, sastojci uobičajenog doručka poskupjeli su 28-32 posto. Cijena kave, mlijeka, šećera, žita, zobi i narančinog soka po tzv. bulk ugovorima na američkom futures tržištu u prosjeku su više 28 posto u odnosu na 2019. godinu, a ako im se pridoda svinjetina, onda govorimo o prosječnom poskupljenju od 32 posto.
Iako cijene sirovih sastojaka uobičajenog doručka čine samo jedan dio ukupne cijene gotovih proizvoda (npr. zobenih kaša ili mueslija), stručnjaci očekuju značajno poskupljenje konačnih proizvoda. Neke od najvećih svjetskih kompanija, poput Nestla i Unilevera, već su najavile poskupljenja. Te kompanije pod pritiskom su ulaznih cijena, i to ne samo sirovina za prehrambene proizvode nego i pakiranja.
„Vidimo...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....