PODRŠKA KIJEVU

Na donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu prikupljeno 6,5 milijardi dolara

Hrvatska je donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova

Denis Šmihal, Mateusz Morawiecki, Magdalena Andersson i Ursula von der Leyen

 JANEK SKARZYNSKI/AFP

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako Hrvatska pomaže toj zemlji jer “zna što znači biti žrtva agresije”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara.

Hrvatska je “primjereno svojoj ekonomskoj snazi”, donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki.

„Mi ćemo nastaviti našu solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu", kazao je Plenković.

"Radimo to iz načela jer znamo što znači biti žrtva agresije, a isto tako i iz srca, jer smatramo da u ovakvom trenutku trebamo pomoći našim ukrajinskim prijateljima koji se nalaze u nevjerojatnoj situaciji gdje je Rusija prekršila sva načela međunarodnog prava i poretka, svih vrijednosti iza kojih stojimo”, rekao je Plenković.

„Mi smo Ukrajinu podržali i politički, diplomatski, humanitarno, tehnički i u drugim oblicima, a to ćemo činiti i dalje”, poručio je premijer, pa dodao da je siguran da će ovakivih konferencija biti još.

Plenković se na marginama konferencije susreo s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, slovenskim premijerom Janezom Janšom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Europskim čelnicima premijer je ponovio stav da nije dobro da su izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini raspisani bez izmjena izbornog zakona.

„Mislim da je i našim sugovornicima jasno da ova odluka nije korisna za funkcionalnost BiH i mi ćemo nastaviti razgovore na tu temu”, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 16:31