OSJETLJIVA TEMA

Na celebrity sceni izbio žestok rat zbog - farmera. Bolivudska zvijezda Rihanni: ‘Budalo!‘

Indijska vlada bijesna je na poznate ličnosti koje su podržale pobunu indijskih poljoprivrednika
Kangana Ranaut, prosvjed farmera u Indiji, Rihanna
 Afp/Profimedia

Indijska vlada bijesna je na poznate ličnosti koje su podržale pobunu indijskih poljoprivrednika koji su već mjesecima na cesti prosvjedujući protiv vladine reforme poljoprivrednog sektora.

Prašinu je podignula pop pjevačica Rihanna kada je na svom Twitter profilu objavila vijest o gašenju interneta prosvjednicima s komentarom "zašto ne pričamo o ovome" i hashtagom #ProsvjediFarmera. Rihanna ima stotinu milijuna sljedbenika na toj društvenoj mreži i njezin komentar je podijeljen čak 230.000 puta dok ga je "lajkalo" čak pola milijuna ljudi, piše al Jazeera.

"Budimo solidarni s indijskim poljoprivrednicima. Hvala ti Rihanna. U eri nepostojanja političkog vodstva zahvalni smo zbog istupa drugih ljudi", komentirala je zastupnica u britanskom parlamentu Claudia Webbe dijeleći Rihannin tvit.

Poznata švedska aktivistica za spas klime Greta Thunberg također je objavila tu priču, sa sličnim hashtagom privlačeći pozornost na događaje oko New Delhija. Neočekivana podrška zvijezda dirnula je prosvjednike koji su najavili još veće prosvjede. Podržala ih je i nećakinja Kamale Harris, američke potpredsjednice, čija je majka rođena u Indiji.

"Svi bismo trebali biti bijesni zbog čina indijske vlade koja prosvjednicima ukida internet i zbog nasilja koje trpe od paramilitarnih organizacija", napisala je Meena Harris.

Prosvjedima zbog ponašanja Indije prema poljoprivrednicima pridružile su se i druge zvijezde i brojni političari. Indijska vlada zbog toga je pobjesnila. Nakon međunarodnih reakcija prosvjede je nazvala "internim pitanjem" dodajući da interesne skupine pokušavaju mobilizirati podršku otporu vladi.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je komentiralo da "međunarodne zvijezde nisu dovoljno upoznate s tematikom" o kojoj tvitaju. "Ta sklonost senzacionalističkim hashtagovima i komentarima na društvenim mrežama je neodgovorna, navodi nisu točni", naveli su u priopćenju s hashtagom #IndijaZajedno i #IndijaProtivPropagande.

Neki su se Indijci pridružili Rihanni, pozitivno ocjenjujući njezin istup na društvenim mrežama, ali neki, poput bolivudske glumice Kangane Ranaut, velike pristalice premijera Narendre Modija, nazvali su poljoprivrednike "teroristima", a Rihannu "budalom".

Indijski poljoprivrednici prosvjeduju još od studenog. Premijer Modi tvrdi da je cilj reforme koju je progurala njegova vlada modernizacija poljoprivrede u Indiji, ali zemljoradnici tvrde da će ih novi zakoni staviti na milost i nemilost velikim korporacijama i na koncu otjerati u stečaj.

Sindikat poljoprivrednika objavio je da im je vlada tijekom vikenda isključila vodu i struju, ukinula internet i čak blokirala neke profile na društvenim mrežama te da je otišla tako daleko da je uklonila mobilne zahode s mjesta na kojima se okupljaju prosvjednici. Najavljuju odlazak kućama tek kada se u potpunosti opozove sporni zakon. Ukratko, indijski poljoprivrednici žele garancije da velike firme neće moći kontrolirati cijene, a vlada tvrdi da će olakšati seljacima prodaju proizvoda izravno velikim kupcima te da se prosvjedi temelje na dezinformacijama.

Prosvjedi su počeli odmah nakon donošenja zakona na lokalnoj razini. Nakon dva mjeseca poljoprivrednici su se počeli organizirati kako bi marširali do glavnog grada. Tvrde da prosvjede u znak sjećanja na indijske velikane poput Gandija žele provesti mirnim putem. No bilo je sporadičnih sukoba i nasilja u srazu s organima reda i sigurnosti uz zabilježene smrtne ishode. Nekoliko desetina smrtnih slučajeva je zabilježeno zbog hladnoće i drugih problema vezano za uvjete u kojima su prosvjedovali. Krajem studenog bilo je procjena da se, kako bi sudjelovali na maršu prema glavnog gradu, okuplja između 200.000 i 300.000 ljudi. Na generalnom štrajku organiziranom u studenom poljoprivrednike je, tvrde sindikati, podržalo 250 milijuna ljudi.

Al Jazeera javlja da je Twitter na zahtjev indijske vlade u ponedjeljak blokirao desetine korisničkih računa koji su objavljivali vijesti s prosvjeda. Policija je uhitila desetine prosvjednika i podnijela tužbe zbog izdaje protiv istaknutih novinara, navodi al Jazeera. Indija je, dodaju, poznata po tome što redovito blokira pristup internetu kada se događaju neredi.

Vezano za ovu temu je relativno neprimijećeno u prosincu prošla vijest da je Justin Trudeau, kanadski premijer, dobio po prstima od indijske vlade kada je na jednom događaju s kanadskom indijskom zajednicom spomenuo prosvjede izrazivši zabrinutost. "To je nedopustivo uplitanje u unutarnje stvari druge države", poručili su iz Indije, a Trudeau se povukao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07