TANZANIJA

NA AERODROMU OTKRILI PAKET PUN DIJAMANATA U pošiljci je bilo gotovo 30 kilograma dragulja: 'Dugo nas vremena kradu, sad bi bilo dosta'

 Ilustracija / Profimedia, ImageSource

Tanzanijske vlasti prošli su tjedan u najvećoj državnoj zračnoj luci zaplijenile pošiljku od gotovo 30 kilograma dijamanata, vrijednu oko 33,7 milijuna dolara, koja je trebala stići u Belgiju.

Dijamanti iz rudnika Mwadui trebali su biti poslani na obradu u Belgiju, no rudarska tvrtka Petra Diamonds deklarirala je pošiljku na samo 14 kilograma, objavili su u subotu dužnosnici tanzanijske vlade.

- Dugo vremena nas kradu. Sad smo došli do točke kada trebamo reći da je bilo dosta - rekao je Phillip Mpango, tanzanijski ministar financija.

Mpango je u zračnoj luci u prijestolnici Dar-es-Salaamu poručio kako će biti uhićeni svi oni koji su sudjelovali u vaganju i pripremi dijamanata za isporuku. Njihova vrijednost bila je procijenjena na 65 milijarda tanzanijskih šilinga, ali je deklarirana vrijednost na 33 milijarde.

Rudnik Mwadui u zajedničkom je vlasništvu tanzanijske vlade, koja posjeduje četvrtinu, te tvrtke Petra Diamonds, koja je 75-postotni vlasnik.

Tanzanijski predsjednik John Magufuli najavio je borbu protiv korupcije u rudarskom sektoru kao glavni prioritet svoje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:18