PRVI POTEZI NOVOG VLASNIKA

Musk je kupio Twitter - što sad? Evo što bi sve ovaj apsolutist slobode govora mogao mijenjati i što to znači za Trumpa

‘Važno je imati zajednički digitalni gradski trg, gdje se o širokom rasponu uvjerenja može raspravljati na zdrav način‘

Elon Musk

 Twitter/

Elon Musk postao je novi vlasnik Twittera, a ta društvena mreža u četvrtak je ušla u novo poglavlje poslovanja s najavljenim odlaskom nekoliko najviših rukovoditelja. Naime, već je objavljeno kako su smijenjeni glavni izvršni direktor Parag Agrawal, glavni financijski direktor Ned Segal te voditelj pravne politike, povjerenja i sigurnosti Vijaya Gadde. S obzirom na sve navedeno, svi se sad s punim pravom pitaju što će Musk učiniti s kompanijama u tjednima i mjesecima koji dolaze.

Kako piše The Guardian, jedno od najspornijih pitanja ugovora o Twitteru bila je Muskova zabrinutost oko slobode govora. Nimalo mu se nije sviđalo to što platforma umanjuje značaj određenih objava svojim algoritmima koji upravljaju onime što korisnik vidi.

- Zabrinut sam zbog tajnovitog promicanja i degradiranja tvitova bez uvida u to što se događa. To bi mogao riješiti algoritam otvorenoga koda - predložio je ovaj samoproglašeni "apsolutist slobode govora" prije nego što je kupio Twitter.

Podcaster Joe Rogan u travnju je pitao Muska hoće li osloboditi Twitter od "mafije cenzure".

- Dat ću savjet koji oni mogu ili ne moraju odlučiti slijediti - odgovorio je tad multimilijarder.

Mathias Döpfner, izvršni direktor medijske grupe Axel Springer, koja uključuje i Politico, pozvao je Muska da Twitter učini "slobodnim od cenzure" i stvori "tržište za algoritme" tako da, kako je rekao, "ako ste ‘pahuljica‘ i ne želite sadržaj koji vas vrijeđa, odaberete drugi algoritam".

U obavijesti koju je u četvrtak uputio oglašivačima, Musk je rekao da je kupio Twitter jer vjeruje da je za "budućnost civilizacije važno imati zajednički digitalni gradski trg, gdje se o širokom rasponu uvjerenja može raspravljati na zdrav način". No priznao je i kako platforma ne može postati "pejzaž pakla besplatan za sve".

- Osim poštivanja zakona zemlje, naša platforma mora biti topla i gostoljubiva za sve - izjavio je i dodao kako se apsolutno protivi cenzuri "koja daleko nadilazi zakon".

Zbog Muskova stava o slobodi govora, ljudi kojima je zabranjen pristup platformi sad bi mogli vratiti svoje račune. Podsjetimo, bivši američki predsjednik Donald Trump s mreže je izbačen u siječnju 2021. nakon nereda na Kapitolu, no Musk sad kaže kako će tu odluku poništiti. Kad su ga u svibnju pitali o Trumpu, rekao je: "Poništio bih njegovu trajnu zabranu" te dodao kako je Twitter "lijevo pristran". Ostale osobe zabranjene na Twitteru uključuju američkog teoretičara zavjere Alexa Jonesa i britansku desničarsku komentatoricu Katie Hopkins.

U trenutku Muskova preuzimanja Twittera, tvrtka je imala 13 milijardi dolara bankarskoga duga. Rezanje troškova neizbježno je, a multimilijarder je već najavio kako planira otpustiti 75% radne snage. Twitter zapošljava 7500 ljudi.

- Tvrtka treba financijski ‘ozdraviti‘ i smanjiti troškove koji premašuju prihode. To nije sjajna situacija - rekao Musk.

Osim toga, novi vlasnik kompanije 4. listopada tvitao je svojim sljedbenicima kako će kupnja Twittera "ubrzati stvaranje X-a, aplikacije za sve". A čini se kako je ova "aplikacija za sve" zapravo inspirirana Kinom. Na sastanku s osobljem Twittera u lipnju, Musk je rekao kako bi platforma trebala biti sličnija kineskom WeChatu, aplikaciji koja omogućuje razmjenu trenutnih poruka, društvene mreže i mobilno plaćanje.

- Vi zapravo živite na WeChatu u Kini. Ako to uspijemo stvoriti s Twitterom, bit će to velik uspjeh - komentirao je Elon Musk.

Još jedan novi cilj Twittera je upeterostručiti godišnji prihod kompanije na 26,4 milijarde dolara do 2028. godine. Oglašavanje čini 90% prihoda Twittera i Musk je iznio niz prijedloga za stvaranje prometa na druge načine. Neki od njih su: povećanje popularnosti Twitterove premium usluge pretplate koja ne bi sadržavala oglase; rastuće poslovanje plaćanja na Twitteru; naplaćivanje "blage" naknade za komercijalne i državne korisnike; pronalaženje novih načina za zaradu od tvitova koji sadrže važne informacije ili postaju viralni.

Musk nije zadovoljan ni činjenicom što je broj spam računa na Twitterovoj platformi veći od broja koji je svojedobno navela sama tvrtka - manje od 5%. Šef Tesle odmah je obećao da će "autentificirati" sve ljude na platformi.

Od Muska se sad očekuje i da riješi probleme koje je u kolovozu iznio zviždač Peiter "Mudge" Zatko, Twitterov bivši šef sigurnosti. Uplitanje stranih vlada, višestruki propusti u sigurnosti informacija i loše upravljanje - na sve ovo upozoravao je Zatko, kojega je Twitter optužio za širenje "lažne priče o tvrtki" pa ga na kraju i otpustio zbog "neučinkovitoga vodstva i lošega učinka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:20