MILIJUNSKA ŠTETA

MUNJEVITA POLICIJSKA AKCIJA Uhićena bivša ministrica i još troje dužnosnika

 Medija centar Beograd

BEOGRAD - Nekadašnja srpska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić uhićena je u srijedu zajedno s bivšim čelnicima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidarom Laganinom, Vesnom Perić i Bojanom Jankovićem. Matićeva je jedno vrijeme i sama bila na čelu spomenute agencije.

B92 izvještava da je na beogradskom Specijalnom sudu oko podneva počelo njezino saslušavanje, a svima se na teret stavlja zlouporaba službenog položaja u agenciji.

Srbijansko je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da su osumnjičeni u razdoblju od 2006. do 2013. godine zaključili čak 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom djelu, čime su napravili višemilijunsku štetu državnom proračunu, a sebi su prisvojili 91,9 milijuna dinara (oko šest milijuna kuna). Tereti ih se da su organizirali sklapanje ugovora između agencije i njezinih zaposlenika kao fizičkih osoba ne bi li kao autori obavljali poslove koje su ionako trebali raditi kao zaposlenici.

'Postoji nekoliko kaznenih prijava, a ova koja je rezultirala privođenjem, odnosi se na fiktivne autorske ugovore zaposlenih u SIEPA sa samom Agencijom', rekao je bivši srbijanski ministar gospodarstva Saša Radulović, čije je ministarstvo za njegova mandata i podnijelo prijave protiv Matićeve i ostalih.

Jasna Matić bila je direktorica Agencije od 2004. do svibnja 2007. godine, Vesna Perić od svibnja 2007. do lipnja 2010., Bojan Janković bio je zamjenik direktora od 2007. do 2013., dok je Božidar Laganin na mjestu direktora bio od srpnja 2010. do studenog 2013. godine.

Matić je za ministricu za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. srpnja 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog tajnika za digitalnu agendu pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruiranoj vladi, formiranoj u ožujku 2011. Prethodno je bila državni tajnik za ekonomske odnose s inozemstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, na prijedlog stranke G17 plus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 20:59