POPULARNO IME

Može li ovaj čovjek srušiti Janšu? Riječ je o opasnom izazivaču, no mora paziti da se ne ponovi 2011...

Logar je i na predsjedničkim izborima osvojio 46,11% glasova te pokazao da je trenutno u javnosti najpopularnije ime SDS-a

Anže Logar

 Ales Beno/Anadolu Agency Via Afp

Novi izvještaj Freedom House o stanju sloboda i demokracije na svijetu šest puta spominje Sloveniju u pozitivnom svjetlu.

“U Sloveniji su izbori s najvećim odazivom birača u 20 godina rezultirali porazom desničarske populističke vlade koja je više puta prijetila slobodi medija i drugim demokratskim normama”, stoji u tekstu dodatno se referirajući na neovisnost pravosuđa. Desničarska populistička vlada Janeza Janše za kojom je više puta javno zažalio predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković. Janšina Slovenska demokratska stranka, SDS, i dalje je članica Europske pučke stranke, EPP. Pa se onda čude u EPP-u da im pada podrška na europskoj razini.

image

Janez Janša

Jure Makovec/Afp

Na vrhu ljestvice Freedom Housea tradicionalno su skandinavske zemlje Norveška, Finska i Švedska koje su ostvarile 100, a Slovenija se s 95 približava njihovom krugu. Zahvaljujući pobjedi liberalne vlade Slovenija je, u odnosu na prošlu godinu, ostvarila velik skok, 5 bodova. Hrvatska ima 84 (Rumunjska je na 83, Poljska 81). Zašto kaskamo? Zbog političke učmalosti, korupcije koju potiče sustav ogromnog broja gradova, općina i županija, manjka političke zrelosti, neshvaćanja demokracije. Slovenija se protiv svega toga uspješno bori i eto je, sve je bliža razvijenim zemljama Unije. Prosječna plaća u Sloveniji se kreće od 2100 do 2200 eura.

Mađarska, s kojom je Janša prijateljevao, jedina je članica EU koja je “djelomično slobodna” (66), a u tu kategoriju ulaze sve zemlje Zapadnog Balkana: Srbija i Kosovo imaju jednak rejting, 60.

U sklopu projekta Delo za Jutarnji preuzeli smo redoviti mjesečni barometar koji radi slovenski dnevni list. Gibanje svoboda (Pokret sloboda), stranka premijera Roberta Goloba, treći mjesec pada kad je riječ o podršci biračkog tijela: s 29,1% u siječnju pala je na 26,8% u ožujku. SDS stagnira, u siječnju je imao 21,7%, u veljači pao na 19,8%, ožujak je 21,6%.

Na listi najpopularnijih političara i dalje je na prvom mjestu, određeno iznenađenje, Anže Logar iz SDS-a (3,26), bivši ministar vanjskih poslova Janšine vlade poražen na predsjedničkim izborima. Iznenađenje, jer su u pravilu predsjednici bili najpopularniji. Prva slovenska predsjednica, Nataša Pirc Musar, probila se na drugo mjesto (3,11). Oboje su pali nekoliko baznih poena. Premijer Golob je četvrti (2,83).

Logar je i na predsjedničkim izborima, osvojio je 46,11% glasova, pokazao da je trenutno u javnosti najpopularnije ime SDS-a koje se ne vezuje toliko s Janšom koji je predzadnji na popisu (2,38). U ministarskom se mandatu držao podalje od Janše i njegovih unutarnjih križarskih ratova kojima je pokušao podjarmiti medije i pravosuđe, po modelu svog političkog uzora Viktora Orbána. Logarov je nastup bio odmjeren, koristio je europsku retoriku i nije alijenirao biračko tijelo centra.

image

Anže Logar i partnerica

Jure Makovec/Afp

Suzana Kos u Delu je objavila tekst o političkima posljedicama koje bi izazvalo Logarovo formiranje stranke. Logar je krajem siječnja izjavio da je javni prostor u Sloveniji suviše binaran te isto opaža i u politici. Rekao je da je u predsjedničkoj kampanji shvatio da je vrijeme politike “za” (slovenske je izbore definiralo glasanje protiv Janše ili bi on zazivao borbu protiv komunista).

Najavio je da će do lipnja oblikovati platformu suradnje koja bi se fokusirala na široku raspravu o ključnim temama koje su razvojne prirode i prvo zahtijevaju analizu stanja, a potom konkretna rješenja. Delo je u tekstu Suzane Kos došlo do zaključka da bi stranka, ako bi je Logar formirao, prema sadašnjem raspoloženju mogla računati na 11,5% podrške i bila bi treća po snazi.

Logar je s 47 godina i potvrđenim javnim uspjehom, nedvojbeno željan političkog vodstva, a u SDS-u to nije moguće jer ondje nitko ne može, kako se čini, niti zamisliti da Janša ne bude čelnik: ne shvaćajući koliko je to destruktivno po stranku. Stranku vodi gotovo četvrt stoljeća i ne može se pohvaliti velikim uspjesima, samo jednom čistom izborom pobjedom i nizom spletaka.

Desni centar slovenske političke scene već neko vrijeme traži rješenje koje bi detroniralo Janšu. U jednom je trenutku kao budući lider viđen Matej Tonin, čelnik demokršćanske NSi (Nova Slovenija), ali nije bio sklon odvažnijim potezima i ostao je u sjeni Janše. Logar bi mogao biti odgovor na problem desnice, ali projekcije Dela govore da bi u tom slučaju stradala NSi. SDS bi bila samo oslabljena.

Logar će u planovima morati uzimati u obzir sudbinu Gregora Viranta koji je prije izbora 2011. godine napustio SDS te formirao vlastitu listu. Na sljedećim ga izborima više nije bilo.

U svakom slučaju, bila bi to nova interesantna dinamika na slovenskoj političkoj sceni.

Premijer Robert Golob je u ponedjeljak u posjeti BiH koji su kolege iz Dela najavili naslovom: Golob v Sarajevu utrjuje evropski makadam BiH. Vjerujem da prijevod nije potreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:06