GLAVNI OSUMNJIČENIK

MOZAK OPERACIJE Ruski avion srušio je egipatski svećenik: vođa Sinajske provincije traži se živ ili mrtav

 Društvene mreže

Otkriven je glavni osumnjičenik za planiranje rušenja ruskog putničkog aviona na Sinaju.

Naime, šefovi obavještajnih službi vjeruju kako je avion, u kojem je prošlog vikenda smrtno stradalo 224 ljudi, srušen bombom koju su podmetnuli članovi ogranka Islamske države, poznatog kao Sinajska provincija, a koju predvodi egipatski svećenik Abu Osama al-Masri.

Britanski vladini dužnosnici potvrdili su kako je Masri 'osoba od interesa' i da će Britanija pomoći Egiptu i Rusiji da ga 'ubiju ili uhvate'.

Masri je preuzeo odgovornost za rušenje ruskog aviona u audio izjavi pod nazivom 'Mi smo ga srušili, umrite od bijesa', objavljenoj 4. studenog.

Istog je dana britanski premijer David Cameron objavio kako se ukidaju letovi za Sharm el Sheikh.

Vođa Sinajske provincije 42-godišnji al-Masri je bivši student al-Azhar sveučilišta u Kairu, 1000 godina stare sunitske institucije, piše Sunday Times.

U studenom 2014. Sinajska provincija obećala je vjernost Abu Bakr al-Baghdadiju, vođi Islamske države, u zamjenu za oružje, novac i znanje za pravljenje bombi. Grupa je vrlo tajanstvena.

- Jedna ćelija ne zna za ostale - kazao je jedan obavještajac za Reuters.

- Radi se o malom broju militanata, no potrebna je samo jedna osoba da bi izvršila samoubilački napad - napomenuo je drugi obavještajac.

Prije same eksplozije, američke obavještajne službe presrele su poruku terorista na Sinaju koja je upozoravala 'da će se nešto veliko dogoditi na tom području'.

Navodno se znaju i detalji o tome kako je avion točno srušen, no dužnosnici su odbili otkriti druge detalje.

- Dosad smo vidjeli vukove samotnjake inspirirane od strane Islamske države, no ovaj napad je bio rezultat bliske potpore i suradnje - kazao je Mokhtar Awad iz organizacije Centre for American Progress.

Obavještajci vjeruju da je član Sinajske provincije prokrijumčario bombu u avion zajedno s prtljagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:37