RUSKI MEDIJI

Moskva razočarana pobjedom Macrona: ‘Izdali su svoj suverenitet, De Gaulle se okreće u grobu‘

Ruski mediji navode kako su izbori pokazali da je Francuska ‘tragično podijeljena nacija i dramatično poljuljano društvo‘

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

 AFP

Moskva ne može sakriti razočaranje nakon francuskih predsjedničkih izbora. Još prije devedesetak dana tako je sve bilo lijepo - u Mađarskoj je pobijedio Viktor Orban, u Srbiji Aleksandar Vučić, Marine Le Pen ušla je u drugi krug, a onda - udarac, a i Janez Janša, dobar prijatelj Putinova najboljeg prijatelja, doživio je krah na izborima.

Velik dio medija naglašava ne pobjedu Emmanuela Macrona, nego izjavu Marine Le Pen da je njezin rezultat pobjednički.

"Potpuna i bezuvjetna kapitulacija: Francuzi predali državu globalistima", "Charles de Gaulle se okreće u grobu", "Francuska samu sebe lišila suvereniteta", "Francuska pala na povijesnom ispitu", "Macron će nastaviti antirusku politiku i uvoditi sankcije", samo su neki naglasci prvih ruskih komentara na pobjedu Emmanuela Macrona nad Putinu sklonoj Marine Le Pen, unatoč tomu što mu je i ruski predsjednik Putin prilično rano uputio čestitku.

"Macron pobijedio - Francuzi rezignirani, podijeljeni i revoltirani, Europa uzdahnula s olakšanjem", komentira ruski portal Vesti.

Rusija, čiji su tenkovi zapeli u ukrajinskoj stepi, suočena s jednodušnom osudom Europe, sve nade polaže u stalno najavljivani raskol unutar bruxelleskog kluba. Svjesni su da im Orban sam nije od velike koristi i sve su nade položili u mogući obrat u Francuskoj.

Naime, prema prokremaljskoj komentatorici Jeleni Karaevoj, Francuzi su, u nedjelju 24. travnja, propustili sudbonosnu i povijesnu priliku da se pokažu kao "vodeća suverena i moderna nacija".

EU je imala šansu, kako kaže, da se pobjedom Marine Le Pen reformira u smjeru integracija i okupljanja suverenih država i nacija, a ne da bude globalistički amalgam koji poput "pijavice isisava stare tradicije i vrijednosti iz nacionalnih bića europskih naroda i stvara nekakvu nakaradnu nadnacionalnu tvorevinu".

image

Marine Le Pen

Thomas Samson/AFP

Potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća federacije Konstantin Kosačov uvjeren je da će se rusko-francuski odnosi radikalizirati nakon Macronove pobjede, i to ne toliko zbog Ukrajine, nego da pokaže da je Francuska važna sila.

Zanimljivo je da većina medija ne navodi tko je sve čestitao Macronu pobjedu, ali ističu telegram podrške koji je Le Pen nakon izbornog poraza dobila od talijanskog ultradesnog kolege Mattea Salvinija, također jednog radikalno desnog Putinova prijatelja.

Naime, Rusija se zalaže da Europa bude "skup suverenih država", a ne da svoj suverenitet preda zajedničkoj matici Bruxellesu.

Karaeva kori Francuze da su u prošlosti bili predvodnici i zaštitnici u borbi za "velike ideje i vrijednosti", a da su se na ovim izborima pokazali - sitničavi kalkulanti.

Karaeva čak kaže da su Francuzi "glasovali malograđanski" za status quo. Glasovali su, kaže ona posprdno, za "sir, kobasicu i vino koje još imaju", sugerirajući, poput nekih drugih analitičara, da nisu razmišljali koliko će ih sankcije protiv Rusije koštati, pa mogu ostati bez tih svojih delicija.

- Zbog toga su izdali svoj suverenitet. Odlučili su biti dio epohe globalizma, a ne misliti na vlastitu naciju - kaže Karaeva.

Agencija Lenta pak smirenije navodi da će Macron jačati europsko jedinstvo, ali i demonstrirati samostalnu francusku politiku na međunarodnoj areni. Analitičarka Vera Ageeva smatra da će Macron nastaviti dijalog s Putinom, podsjećajući na to da se njih dvojica redovito čuju telefonom, ali smatra da će zbog produljenja rata i sankcija odnosi dviju zemlja bivati sve hladniji i lošiji, bez obzira na to što "razgovori neće prestati".

Ruski mediji navode kako su izbori pokazali da je Francuska "tragično podijeljena nacija i dramatično poljuljano društvo". A ruska agencija Ria Novosti konstatira da je Macronova pobjeda zapravo - pirova. Za tu tvrdnju iznose matematičku računicu - za Macrona je glasovalo oko 19 milijuna ljudi, za Le Pen čak 13 milijuna, a isto toliko ih nije izašlo na izbore.

Tako Karaeva navodi da je Macron u odnosu na prošle izbore izgubio 8 posto glasova, a Le Pen dobila 7 posto, te da to u budućnosti treba imati na umu. Zato čak i umjereni moskovski Komersant navodi da za Macrona i Francusku dolaze "teška vremena" te da velik broj Francuza nije htio ni njega ni nju - ni "kučku" ni "kučkina sina", kako pišu, podsjećajući da su upravo te uvrede ispisivali ljutiti građani na njihovim plakatima prije drugog kruga izbora.

Putin se ponovno preračunao. Njegova ljubimica, koju je i financirao, o čemu se govorilo i u kampanji, ni ovoga puta nije uspjela, a ruski mediji nezadovoljni su jer smatraju da će ovim Bruxelles dodatno ojačati, kako kažu, "antirusku politiku na strahu evidentne pobjede Rusije nad Zapadom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:45