‘PRIJEDLOG ZA MIR‘

Moskva oduševljena ‘nacrtom‘ Elona Muska: ‘Bolje od mnogih diplomata, ali zaboravio je jedan detaljčić...‘

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj tvitao je američkom milijarderu: "Moj diplomatski odgovor glasi - odje*i"

Proslava priključenja anektiranih regija u Moskvi/ Elon Musk

 /Photo By Angela Weiss/Afp Photo By Stringer/Afp

Kremlj je oduševljeno pohvalio prijedlog Elona Muska za okočanje rata u Ukrajini., navodi RIA News.

Podsjećamo, Musk je u ponedjeljak na Twitteru objavio anketu tražeći od korisnika da izraze svoje mišljenje o nacrtu koji bi, prema milijarderu, mogao dovesti do mira između Ukrajine i Rusije.

Anketa je razbjesnuila ukrajinske dužnosnike, uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog koji je Muska optužio da perpetuira rusku propagandu. Zelenski je također objavio anketu na Twitteru gdje je napisao: "Koji Elon Musk vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju?"

Muskov prijedlog uključuje ponavljanje referenduma u anektiranim regijama po nadzorom UN. Predlaže i da Krim ostane dio Rusije te da se poluotoku osigura opskrba vodom. Istaknuo je i da Ukrajina treba zadržati vojnu neutralnost.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, pohvalio je Muskovu inicijativu ističući da je pohvalno što Musk nastoji iznaći rješenje za mir, za razliku od strategije mnogih svjetskih diplomata.

Prema Peskovu, "postizanje mira je nemoguće dok se ne ispune ruski uvjeti."

RIA također izvještava da je Peskov istaknuo kako su stanovnici anektiranih regija već izrazili svoj stav o pripadnosti ruskoj državi i da se po tom pitanju više ništa ne može učiniti. "Ali ponavljam još jednom, sama činjenica da Elon Musk, za razliku od mnogih diplomata, pokušava pronaći put do mira - izrazito je pozitivna sama po sebi."

Kasnije tijekom ponedjeljka, Musk je u zasebnom tvitu napisao da je "očito" proukrajinski orijentiran, dodajući da je SpaceX potrošio 80 milijuna dolara na satelitski internet Starlink kojem je Ukrajincima tijekom rata omogućen internet.

Na sve to ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Andrij Melnik, tvitao mu je sljedeće: ‘Moj diplomatski odgovor glasi - odjebi!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:06