ODLUKA VIŠEG SUDA

Monstruma Fritzla, koji je zatočio i silovao vlastitu kćer, ipak neće prebaciti u redovni zatvor

Odluka o premještaju u ‘normalan‘ zatvor vjerojatno bi bila otvorila i put za njegovo puštanje iz zatvora u starački dom

Josef Fritzl

 Helmut Fohringer/AFP

Josef Fritzl (88), koji je 2009. godine osuđen na doživotni zatvor zbog incesta, silovanja i porobljavanja, trenutačno je na psihijatrijskom odjelu jedinice visoke sigurnosti u zatvoru Stein u Kremsu u Donjoj Austriji.

Lokalni mediji u ponedjeljak su objavili da je Viši regionalni sud u Beču (OLG) poništio odluku donesenu u siječnju da se 88-godišnjak premjesti u redovni zatvor.

Prvobitna odluka donesena je na temelju mišljenja da Fritzl više ne predstavlja opasnost.

Odluka o premještaju u "normalan" zatvor vjerojatno bi bila otvorila i put za njegovo puštanje iz zatvora u starački dom, piše Sky News.

Podsjetimo, Josef Fritzl svoju kćer držao je zatočenu 24 godine i silovao tisuće puta, što je rezultiralo rođenjem sedmero djece.

Ferdinand Schuster, glasnogovornik nižeg suda u gradu Krems an der Donau, rekao je da se odluka Višeg regionalnog suda u Beču temeljila na činjenici da je najnoviji psihijatrijski izvještaj o Fritzlu morao biti ažuriran.

- Za razliku od prvostupanjskog suda, OLG je došao do zaključka da još nisu razjašnjene potrebne činjenice za odluku o uvjetnom otkazu - izvijestio je sud.

Viši regionalni sud u Beču (OLG) naredio je nižem sudu da utvrdi više činjenica prije donošenja nove odluke koja se očekuje u travnju.

Otkako je 2009. osuđen na doživotni zatvor, Fritzl je promijenio ime koje nikad nije javno objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:05