RASTU NAPETOSTI

Moldavija odbacila navode Moskve: Nije istina da Ukrajina planira napasti Pridnjestrovlje

Predsjednica Maia Sandu, koja se zalaže za pristupanje Moldavije EU, optužila je Moskvu da planira puč protiv moldavskog vodstva

Maia Sandu

 Bogdan Tudor/AFP

Moldavija je u četvrtak odbacila optužbe ruskog ministarstva obrane da Ukrajina planira izvršiti invaziju na odcjepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje nakon izvođenja tzv. operacije pod lažnom zastavom te je pozvala na smirenost.

Ruska novinska agencija RIA objavila je da Ukrajina, koja graniči s Moldavijom, planira inscenirati lažni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja na Ukrajinu, što bi iskoristila kao povod za invaziju. Rusija ima svoje vojne postrojbe u odcjepljenoj regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je kako je Zapad naložio moldavskoj vladi da prekine svu interakciju s vlastima u Pridnjestrovlju koje podupire Moskva.

Moldavska vlada objavila je priopćenje na Telegramu u kojem stoji da moldavske državne vlasti "ne potvrđuju" navode ruskog ministarstva obrane.

"Pozivamo na smirenost i na primanje informacija iz službenih i vjerodostojnih izvora Republike Moldavije", navodi se.

"Naše institucije surađuju s inozemnim partnerima i u slučaju prijetnji državi javnost će biti pravovremeno obaviještena", dodaje se.

Ministar vanjskih poslova Moldavije rekao je Reutersu u srijedu da je Moldavija spremna na "puni spektar prijetnji" iz Rusije.

"Naše institucije isplanirale su odgovore na cijeli spektar prijetnji", izjavio je.

"Naravno da imamo ograničena sredstva, ali istovremeno nismo u tome sami", dodao je.

Predsjednica Maia Sandu, koja se zalaže za pristupanje Moldavije Europskoj uniji optužila je ovoga mjeseca Moskvu da planira puč protiv moldavskog vodstva. Moskva je odbacila te navode.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza proruski separatisti u Pridnjestrovlju proglasili su neovisnost i ratovali protiv Moldavije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošloga tjedna kako je "očito" da Ukrajina neće biti posljednja postaja Rusije nakon invazije na Ukrajinu te da Kremlj razmišlja o načinima kako "ugušiti" Moldaviju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:17