OŠTRE MJERE

Moldavija na navalu seks turista odgovorila kastracijom pedofila

Zakon koji će se primjenjivati i na strance podržava većina

ZAGREB - U Moldaviji će prisilno kastrirati sve strance osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djece u toj zemlji, odlučio je prekjučer moldavski parlament. Za prijedlog zakona o obaveznoj kemijskoj kastraciji svih pedofila , i ‘domaćih’ i stranih, glasala je većina zastupnika. O kastraciji silovatelja odlučivat će sudovi.

Pedofilski skandali

“Postali smo jedna od glavnih destinacija za seks turizam u Europi”, objasnili su predlagatelji zakona, koji podržava većina građana. Dodali su da su sve češći slučajevi silovatelja koji ponavljaju zločin i nakon odslužene kazne pa bi se taj zakon primjenjivao i na njih. Moldavija jejedna od najsiromašnijih europskih zemalja, a na donošenje zakona odlučila se nakon niza pedofilskih slučajeva u čijem su središtu bili stranci, uglavnom Amerikanci i zapadni Europljani.

Devet osuda

U posljednje dvije godine devet je osoba osuđeno zbog pedofilije, od toga petoro stranaca iz zapadne Europe.

Moldavija će krenuti stopama Češke, koja primjenjuje kastraciju u pojedinim slučajevima, te Poljske, koja je 2009. uvela obavezu u slučaju silovanja maloljetnika i bliskih rođaka. Zakon o prisilnoj kastraciji pedofila koji ponove zločin u proceduri je u Rusiji, i to nakon niza pedofilskih skandala. U Njemačkoj, Britaniji, Danskoj i Švedskoj uhvaćenim prijestupnicima nudi se dobrovoljna kastracija. U Turskoj je isti zakon prošao, no ne primjenjuje se, a francuski su zastupnici odbili prijedlog. Zakon u Moldaviji stupa na snagu 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:37